online.gif (25103 bytes)

[Címlap] [Aktuális] [Kultúra, szabadidő] [Cyberdoki] [Gazdaság] [VADKELET] [Vélemény] [Archívum] [Hírlevél] [Viharsarok a weben] [Kijárat]

VADKELET

Egy teherautónyi árut loptak el
Az utóbbi napokban két nagyszabásúnak mondható betörés történt Orosházán, melyek tetteseit nagy erőkkel keresik a rendőrök. Az eslő esethez pénteken hajnalban hívták ki a helyi kapitányság munkatársait: az Élésker Kft. Piactéri ABC-jébe zárfeszítés és ablaktörés módszerével hatoltak be a hívatlan látogatók, akik alapos munkát végeztek: kétmillió forintot meghaladó értékben vittek magukkal élelmiszert és élvezeti cikkeket, azaz cigarettát, kávét és italokat, valamint az egyik alkalmazott mobiltelefonjának is nyoma veszett. A nyomozók feltételezése szerint jól szervezett akcióról van szó, annál is inkább, mivel a temérdek áru elszállításához teherfuvarozó járműre volt szükség.
Hétfőre virradóra ugyancsak betöréshez hívták ki a rendőröket, ezúttal a Szabó Dezső utcai Juice diszkonthoz. A behatolók ide a kerítésen átmászva, majd egy iroda ablakát betörve jutottak be. Zsákmányuk 300 ezer forint értékű illatszer, ital és cigaretta volt. A még ismeretlen tettesek gondoskodtak a nyomok eltüntetéséről is: a nyomozókutyák megtévesztésére nagyobb mennyiségű likőrt locsoltak szét a raktárépületben.
Mindkét helyszínre jellemző, hogy a vagyonbiztonsági feltételek enyhén szólva nem feleltek meg a szakmai követelményeknek. Rendőrségi forrásból megtudtuk még: a két ügy közt felfedezhetők összefüggések, sőt a bűnüldözőknek elképzeléseik is vannak a gyanusítotti kört illetően.

Körözik a másodrendű vádlottat
A másodrendű vádlott távollétében kezdődött meg az F. Csaba és társai ellen folyó per szerdai tárgyalási napja. Mint emlékezetes, a zsarolással, önbíráskodással és egyéb bűncselekményekkel vádolt orosházi fiatalembereket közel két esztendeje egy kommandósakció során leplezték le egy helyi vállalkozó - az ügy egyik sértettje - bejelentése nyomán. A másodrendű vádlott, F. Gusztáv (az elsőrendű vádlott testvére) időközben szabadlábra került, ám tartózkodási helye ismeretlen, a rendőrség körözi. Lapunk úgy értesült, hogy a férfi letöltötte egy korábbi bűncselekményéért kirótt büntetését, ám az ez ügyben elrendelt előzetes fogva tartását nem kezdte meg. Egyes források szerint büntetésvégrehajtás háza táján történt mulasztás.
Nem csak F. Gusztáv hiányzott a tárgyalási napról, hanem több tanú is, így a bíróság több esetben is kénytelen volt hosszú szüneteket elrendelni. A tanúvallomások mellett két szembesítés is elmaradt.
Sikerült meghallgatni viszont Kissné dr. Verasztó Éva tanácsának az ügyben csak tanúként szereplő F.-testvért, aki állította: látta, amikor öccse átnyújtott 330 ezer forintot egy későbbi sértettnek, az ügy részleteire azonban nem emlékezett. A további két tanú magánhitelezője volt az egy másik sértettnek. Mindketten állították: az első időben adósuk rendszeresen megadta a kölcsönkért összegeket, ám az utolsó időszakban ez elmaradt. Ugyancsak szerdán hallgatta meg a bíróság az elsőrendű vádlott és az ügy egy másik sértettje korábbi közös edzőjét: a sportember határozottan állította, hogy nem tapasztalt konfliktust a két csapattárs között, F. Csabáról szólva pedig a fociedző pozitív hangon nyilatkozott.

Karancsi a fôügyészségen
Kuzma Vali is elfogultsági indítványt tesz

(
Békés Megyei Nap) Karancsi Tibort - a közelmúltban menesztett szeghalmi rendôr századost - tegnap délelôtt tanúkénti meghallgatásra invitálták a Békés Megyei Fôügyészség Nyomozóhivatalához. Mint megtudtuk, a nyomozóhivatal a médiában az utóbbi napokban megjelenô híradások alapján kezdeményezett eljárást a Karancsi Tibor történeteiben szereplô szeghalmi rendôri vezetôk ellen.
Az olajügyekrôl és korrupciógyanús jelenségekrôl több helyen beszámoló százados tegnap lapunknak elmondta: ô ugyan eleget tett az idézésnek, megjelent a nyomozóhivatalnál, ám nem volt hajlandó vallomást tenni. Elfogultságot jelentett be a Békés megyei nyomozóhivatallal szemben, ugyanis állítása szerint évekkel ezelôtt ugyanennél a szervnél már beszámolt a most szóban forgó ügyekrôl, ám sem akkor, sem azóta nem indult ügyészi eljárás mindezek kapcsán.
Karancsi Tibor kérdésünkre kijelentette, hogy amennyiben elfogultsági indítványának helyt adnak, s más hatóságot jelölnek ki az ügy lefolytatására, ô minden rendelkezésére álló dokumentummal alátámasztva hajlandó tanúként közreműködni. Az általa birtokolt dokumentumok egy részét a kirúgott százados - korábbi médiaszereplése során tett ígéretéhez híven - tegnap a nyilvánosság elé tárta. Felmutatta például azt a szolgálati jegyet, melyen 1997. elején az Országos Rendôr-fôkapitányság vezetôjétôl, dr. Forgách Lászlótól kihallgatást kért. A tábornok ezt követôen egy vizsgálótisztet küldött Szeghalomra, akinek Karancsi részletesen beszámolt az általa tapasztalat korrupciós ügyekrôl és az olajszôkítésrôl. Mindez cáfolja a rendôri vezetôk azon állítását, miszerint a százados évekig titkolta az általa feltárt visszásságokat, s a szolgálati utat betartva ezekrôl nem tett jelentést. Megismerhettük azt az idén júliusban kelt levelet is, melyben Karancsi - egyebek mellett - azt kéri dr. Kurucz Ferenc Békés megyei fôkapitánytól, hogy az olajügyekrôl tett jelentésrôl készült jegyzôkönyvet, s az átadott dokumentumokat részére juttassák vissza. A válaszlevélben Kurucz ezredes a fentiekre nem reagált, bár az RTL Klubnak tett nyilatkozatából tudjuk, hogy a jelentést a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatához továbbította.
A bemutatott iratok között szerepeltek olyanok is, melyek Karancsi százados pszichológiai vizsgálatához kapcsolódnak. Megismerhettük azt a jellemzést, melyet a vizsgálatot megelôzôen Berke Imre szeghalmi kapitány írt, s ebben beosztottját heves vérmérsékletű embernek minôsíti, aki mindenkiben a rosszat keresi, magát pedig az igazság bajnokaként tünteti fel. Mindezek mellett a kapitány már akkor megállapította: Karancsi pszichikai és emberi problémái miatt nem alkalmas rendôri munkára.
A fenti jellemzés ellenére a pszichológiai vizsgálat eredménye Karancsira nézve semmilyen negatív megállapítást nem tartalmazott, ám ezt a százados - többszöri kérése ellenére - csak közel egy év múlva, idén nyáron, az etikai eljárást követôen ismerhette meg.
Ugyancsak tegnap tudtuk meg, hogy Kuzma Valéria - a tavaly februárban tragikus körülmények között elhunyt rendôr alezredes lánya - sajnálattal vette tudomásul, hogy a Fôvárosi Fôügyészség Békés megyébe utalja le a feljelentése kapcsán keletkezett ügyet. Mint ismeretes, Kuzma Valéria szeptember 21-én ismeretlen tettes ellen tett a fôvárosban feljelentést, ugyanis feltételezi, hogy édesapja nem követett el öngyilkosságot, hanem megölték. Az alezredes lánya lapunk kérdésére elmondta, hogy elfogultsági indítványt fog benyújtani a Békés Megyei Fôügyészség ellen, ugyanis azt szeretné, ha édesapja halálának ügyében egy teljesen objektív hatóság folytatna vizsgálatot.
Gajdács Emese

Kuzma Vali feljelentést tett
A család idegenkezűséget sejt
Kuzma Mihály (háttérben)és Hajdú Antal(
Békés Megyei Nap) Az elmúlt év február 27-ikén tragikus körülmények között elhunyt Kuzma Mihály rendôr alezredes lánya ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Fôvárosi Fôügyészségen. A beadvány arra a feltételezésre épül, miszerint a Békés Megyei Rendôr-fôkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának egykori vezetôje nem lett öngyilkos, hanem ôt hivatali helyiségében megölték.
Mint ismeretes, Kuzma Mihály 1998. február 27-ikei halálát megelôzôen, február 12-ikén a megyei fôkapitányság közrendvédelmi osztályának munkatársai (köznyelven szólva: kommandósai) látványos, demonstratív intézkedést hajtottak végre Kuzma Mihály békéscsabai háza elôtt. A rendôrök úgy sejtették, hogy benzincsempészésen érik tetten az alezredes fiát, s annak barátait, ám késôbb kiderült, gyanújuk megalapozatlan volt. A családtagok elmondásából tudjuk, hogy a szóban forgó kommandós intézkedés után Kuzma alezredes telefonon beszélt az egyik rendôri vezetôvel, s indulatosan, emelt hangon közölte vele: tudja, hogy az akció a lejáratását, megfélemlítését szolgálja. Ugyanekkor hozta szóba Kuzma Mihály azt a kuplerájt reklámozó táblát, mely jóideig a telefonvonal másik végén lévô fôtiszt hétvégi telkén díszelgett. Ugyancsak a családtagok elmondásából tudjuk: a szervezett bűnözés elleni osztály volt vezetôje otthon beszélt arról, hogy munkája során olyan információk birtokába jutott, melyek helyi rendôri vezetôk alvilági kapcsolatait, korrupciógyanús ügyeit sejtették.
Az alezredes azt a véleményét sem rejtette véka alá, hogy a fentiek miatt igyekeznek ôt lejáratni, megfélemlíteni. 1998. február 27-ikén, két héttel a kommandós intézkedést követôen Kuzma Mihály a fôkapitányság épületében saját szolgálati fegyverével fôbe lôtte magát, s egy kurta-furcsa búcsúlevelet hagyott hátra. Ezt követôen több tényfeltáró vizsgálat is indult az ügyben, s ezek mindegyike kizárta az idegenkezűséget. A családtagok, s a közvélemény egy része azóta sem nyugodott bele a vizsgálatok megállapításaiba, a nyitott kérdésekre fáradhatatlanul várják a választ.
Kuzma ValériaAz újabb kivizsgálást az alezredes lánya, Kuzma Valéria több fórumon is kérte, ám mivel a rendôrség szerint a tényfeltárás alapos volt és bizonyítékokkal alátámasztott eredményt hozott, kérését rendre elutasították. Új fordulatot jelenthet az ügyben, hogy Kuzma Valéria néhány napja a Fôvárosi Fôügyészségen édesapja halála kapcsán ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Lapunk kérdésére Kuzma Valéria leszögezte, hogy feljelentését nem az utóbbi napok történései, tehát nem Karancsi Tibor kirúgott szeghalmi rendôrszázados médiaszereplése motiválta.
- Hosszabb ideje gyűjtögetjük azokat a dokumentumokat, melyek édesapám halálának körülményeire vonatkoznak. Szakemberekkel is konzultáltunk, s így jutottunk arra az álláspontra, hogy érdemes lehet feljelentést tennünk ismeretlen tettes ellen - mondta az alezredes lánya. A Békés Megyei Nap úgy tudja, hogy a Kuzma család az utóbbi hónapokban jogi képviselôt váltott, s talán ez is magyarázat lehet arra, hogy új keretek között igyekeznek kikényszeríteni a vizsgálatot. Kérdésre válaszolva Kuzma Valéria elmondta, a feljelentéstôl, illetve az új tényfeltárástól azt várja, hogy valaki végre komolyan foglalkozzon felvetéseikkel, kételyeikkel.
A tényekhez tartozik még, hogy a Fôvárosi Fôügyészség néhány héten belül leutalja az ügyet a Békés Megyei Fôügyészségnek, s ha senki nem nyújt be elfogultsági indítványt, akkor itt vizsgálják meg újra a történteket, majd döntenek a vádemelésrôl vagy a vád elejtésérôl.
A Kuzma-üggyel kapcsolatban megjelent sajtóhíradások a rendôrség szerint több tévedést is tartalmaztak. Ezekrôl kérdeztük - a teljesség igénye nélkül - dr. Hajdú Antal ezredest, a Békés Megyei Rendôr-fôkapitányság bűnügyi igazgatóját: - Téves az az állítás, hogy
Ignácz István az ORFK volt bűnügyi fôigazgatója nem tartotta elég alaposnak a rendkívüli szemben tény, hogy az öngyilkosság napján az ORFK-tól egy bizottságot küldtek Békéscsabára a halálesetet megelôzô körülmények kivizsgálására. A fôigazgató e bizottság másnap tett jelentésének kiegészítését rendelte el. Ugyancsak valótlan az az állítás, hogy Kuzma Mihály kezérôl nem rögzítettek lôpormaradványokat. Vegyész-szakértôi vélemény áll rendelkezésre a rögzített lôpormaradványról. Igaz, hogy ezt nem a helyszíni szemlén, hanem a boncolás elôtt, a halottszemlén rögzítették.
Ugyancsak tény, hogy Kuzma ujjai között megtalálhatók voltak azok a hámsérülések, amelyeket a fegyver hátrasikló szánja okozott, a kezén pedig voltak lôpornyomok. Szerológus azért nem vizsgálta meg a cigarettacsikkeket, mert az a helyiség egy többek által használt szoba
volt, ott bárki elszívhatott egy cigarettát. Hajdú ezredes arra emlékeztetett: a lövés hangját azért nem hallhatta senki az épületben, mert ilyen esetekben az emberi koponya hangtompítóként működik. Az igazságügyi orvosszakértô mellett két írásszakértôt, szerológust és vegyészt is bevontak a vizsgálatba - mondta el végezetül a bűnügyi igazgató.
Gajdács Emese

Olajozott intézkedés
olaj1.jpg (17527 bytes)(Békés Megyei Nap) A közelmúltban A százados nem fél című írásunkban szóltunk annak a szeghalmi rendôrnyomozónak az ügyérôl, akit - saját elmondása szerint - négy éve folyamatosan igyekeznek eltávolítani a testületbôl, s legutóbb egy etikai vizsgálat során hivatásos szolgálatra alkalmatlannak minôsítettek.
Karancsi Tibor százados többször is utalt arra, hogy felettesei azért akarják minden áron ellehetetleníteni, mert az elmúlt évek során belsô korrupciós ügyekre bukkant, s információit nem rejtette véka alá, sôt több helyen jelentést tett ezekrôl. Érdemi intézkedés - a százados tudomása szerint - ezen ügyekben nem történt, ôt viszont négy év alatt tizenhárom alkalommal vonták különféle eljárások alá, anyagilag, erkölcsileg igyekezték tönkretenni. Mindezekre magyarázatot adhat az a történéssor, melyet a jelenleg betegszabadságát töltô rendôrtiszt a napokban a nyilvánosság elé tárt.
A Karancsi Tibor által elmondott korrupciós ügyeket sorakoztatja fel a Világgazdaság tegnapi számában megjelent Egy olajügy anatómiájala című terjedelmes írás, valamint a Békés megyei olajszôkítôk és a rendôrség kapcsolatát dolgozta fel az RTL Klub helyi tudósítója is.
Karancsi százados kálváriájának kezdete 1995. május 25-ére tehetô. Ezen a napon Füzesgyarmaton nyomozott, amikor is egy helybeli illetôtôl arról szerzett tudomást, hogy a közeli téesz Macskási telepére elôzô éjszaka több tartályvagon érkezett, melyek tartalmát folyamatosan fejtik le a telep dolgozói, s az idôközben gázolajjá átalakuló folyadékot kamionokkal szállítják tovább. A százados elôtt ekkor már nem volt ismeretlen a G. János tulajdonában lévô Full Marker Kft. működése, ezért néhány kollégájával azonnal a helyszínre sietett. Ott meggyôzôdött arról, hogy az információ hiteles volt, a vagonokból valóban többezer literes tartályokba szivattyúzzák a folyadékot, mely bizonyos adalékok által gázolajként folytatja útját az országban. A telepen lévô irodában, az asztalon jókora irathalmaz hevert, melybôl egyebek mellett kiderült, hogy az aznapi feladat 750 ezer liter olaj megkeverése volt.
Az ott tartózkodó telepvezetôtôl a rendôrök megtudták, hogy a vagonok tartalma a Full Marker Kft. tulajdona, s azt éppen áttárolják. Ezt követôen Karancsi századosék azonnal jelentették a történteket, azt az utasítást kapták, hogy maradjanak a körzeti megbízott irodájában, s ott várják meg az intézkedésre jogosult vámnyomozókat. Ekkor délelôtt tíz óra volt, s a rendôrök innentôl kezdve órák hosszat tétlenül vártak, parancsnokaikat nem tudták utolérni, így azt sem tudták, értesítették-e egyáltalán a vámosokat.
A Vám- és Pénzügyôrség Békés Megyei Nyomozóhivatalának munkatársai délután fél négy körül értek a helyszínre, s a türelmetlen zsaruknak elmondták, hogy ôket alig egy órája értesítették. Mire a Macskási telepre értek, ott már alig találtak valamit. Az iratok eltűntek, a talajt homokkal szórták fel, a tíz tartályból pedig mindössze egy maradt ott, az is műszaki hiba miatt. A kiürített vagonok ekkor már a nyílt vasúti pályán voltak, ahol Karancsi százados egy rendôrautóval a sínekre állva tartóztatta fel a szerelvényt.
A vámnyomozók természetesen mintákat vettek a tartályokból, melyek alapján késôbb megállapították, hogy fogyasztási adót nem tartalmazó kôolajszármazékból gázolajat állítottak elô a Macskási telepen dolgozók. Tanúk persze nem voltak sem arra, hogy milyen adalékot tettek a folyadékhoz, sem arra, kik végezték a műveletet. Az ismeretlen tettes ellen indított eljárás ekképpen eredménytelen maradt. Tény, hogy a telepet ezt követôen sem számolták fel, hanem tovább folytatták a gázolaj-kotyvasztást, immár nem a Full Marker, hanem a Gardefort Kft. keretein belül.
olaj2.jpg (34344 bytes)Egy késôbbi vámos akciót követôen a Gardefort ügye egészen a vádemelési szakig jutott el, s a cég vezetôje, G. János ezek után Petronex néven alapított részvénytársaságot, melynek felügyelôbizottságában önkormányzati vezetô éppúgy megtalálható volt, mint jól menô ügyvéd.
Kinek a hibája, hogy a füzesgyarmati rajtaütés eredménytelen maradt? - máig sem tudni. A vámnyomozók állítják, hogy ôk a lehetô leggyorsabban a helyszínre siettek, az értesítést viszont csak délután kapták meg. Az akciót a szeghalmi kapitányság épületébôl irányító fôtiszt ugyanakkor meg van gyôzôdve arról, hogy jól döntött, amikor beosztottjait türelemre intette, s az intézkedéssel bevárta a vámnyomozókat.
Szeghalmon és környékén évek óta arról suttognak az emberek, hogy bizonyos vállalkozók feltűnôen szoros, baráti viszonyt alakítottak ki bizonyos helyi rendôri vezetôkkel. A Macskási telep egyik volt ôre elmondta, hogy az olajbázis helyén gyakran megfordultak az általa is ismert fôrendôrök, s ôk voltak a garanciák arra, hogy ott más egyenruhás ne szimatoljon. Karancsi százados elmondta, hogy a május 25-ei sikertelen akciót követô estén egyik kollégájával lakásán felkeresték felettesüket, s kérdôre vonták. Állításuk szerint a rendôri vezetô arra biztatta ôket, hogy mielôbb álljanak be a sorba, szél ellen ugyanis nem lehet.... A kétes hírű vállalkozó és a helyi rendôrség furcsa kapcsolatát bizonyítja az is, hogy a Full Marker Kft. tulajdonosa, G. János aktívan támogatta a Szeghalmi Rendôrkapitányság focistáit magában foglaló SRSE-t, olyannyira, hogy maga is játszott a csapatban, s a fiúk Full Marker feliratú sportruhában kergették a labdát.
Ugyancsak tény, hogy a szeghalmi kapitányság egyik osztályvezetôje felügyelôbizottsági tagja volt egy szeszkereskedelemmel foglalkozó helyi vállalkozó cégének. Ugyanez a vállalkozó mobiltelefonokat vásárolt a szeghalmi rendôri vezetôknek és komoly összegekkel támogatta a Sárrét Közbiztonságáért Alapítványt.
Az imént említett vállalkozó Á. Zoltán után az ukrán hatóságok is intenzíven érdeklôdtek, így történhetett, hogy 1998 augusztusában szeghalmi nyomozók tartottak házkutatást nála. Akkor a 8 millió(!) liter vodka adásvételérôl szóló ukrán nyelven íródott szerzôdés mellett olyan iratokat is találtak a rendôrök, melyek Á. Zoltán rendôrségi kapcsolataira vonatkoztak. A helyszíni intézkedést vezetô rendôrtisztet, K. Attilát a Szeghalmi Rendôrkapitányság parancsnoka feddés fenyítésben részesítette, véleménye szerint ugyanis a házkutatás során a nyomozó túllépte a hatáskörét. Ez ügyben munkaügyi bíróság ítélkezett, s elsô fokon K. Attilának adtak igazat.
A kétes hírű vállalkozókkal kapcsolatban lévô rendôrök közül kettôt azóta más kapitányságra helyeztek, egyikükrôl azt rebesgették, hogy az orosházi kapitányi poszt várományosa. Legutóbb olyan információk birtokába jutott lapunk, hogy Sz. Lajos ôrnagyot - éppen új munkakörének feltételeként - nemzetbiztonsági vizsgálatnak vetették alá, ám az olyan kockázati tényezôket fedett fel, melyek nem teszik lehetôvé kinevezését. Ezt az értesülést sem az érintett, sem a fôkapitányság vezetése nem kívánta kommentálni.

Nem fajgyűlölet, garázdaság
Képünk illusztrációGarázdaság miatt indult eljárás a napokban ismeretlen tettes ellen Orosházán. A keresett személy hétfőre virradó éjjel betörte a Kutasi utca 12. számú ház hét lakásának mind a hét külső ablakát.
Az érintett roma családok a rendőrséghez fordultak. Közülük többen a helyi televíziót is megkeresték, állítva, hogy az ügy mögött faji villongás áll, sőt volt, aki baseballütős bőrfejű fiatalokat is látni vélt a helyszínen.
Szántó Lajos őrnagy, az Orosházi Rendőrkapitányság osztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomozás jelenlegi állása szerint több okból is kizárható a szkinhedtámadás. Elsősorban azért, mert a nyomozóknak a sértettek egy szóval sem említették ezt a verziót, másrészt pedig a rendőrség nem is tud ilyen típusú mozgalomról a városban. Ugyancsak e verzió ellen szól, hogy az ütések hatására csak a külső ablakok sérültek meg, a belsők nem, amit baseballütővel fizikai képtelenség produkálni.
A tettest továbbra is keresik a rendőrök. Nem kizárt, hogy a háttérben rossz szomszédi viszony áll, s a gyanúsítottak köre is innen kerülhet ki.

Halálos vadászat mobiltelefonnal (99. 08. 12.)

(Békés Megyei Nap) Mezôkovácsháza külterületén az ún. Vörösdűlôi rész kukoricásában dúvadra, vaddisznókra vadászott augusztus 10-én, délután 17.00 óra körüli időben U. L. 56 éves vadászmester és K. L. 50 éves hivatásos vadász, mindketten mezôkovácsházi lakosok. Abban állapodtak meg, hogy K. L. elôremegy a kukoricásba és a vadat a vadászmester felé tereli. Mivel mindkettôjüknél mobiltelefon volt, K. L. egy alkalommal szólt társának, hogy "megy feléd a malac!"
Röviddel késôbb a vadászmester a felé közeledô, majd mellette elhaladó mozgás irányába lôtt a nála lévô 0.757-es kaliberű golyós puskával, igaz, azt nem látta, mi mozog a sűrű, helyenként 2,5 méter magas kukoricásban. Az eddigi megállapítások szerint U. L. a tôle kb. 10-12 méterre, görnyedt testtartásban elhaladó társát háttájékon találta el, aki a helyszínen meghalt.
A Békés Megyei Rendôrfôkapitányság vizsgálati osztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség alapos gyanúja miatt folytat nyomozást U. L. mezôkovácsházi lakossal szemben.

Szájkosarat érdemlô rabló (99. 08. 12.)
A szarvasi rendőrharapás részletei

(Békés Megyei Nap) Tegnapi számunkban rövid rendőrségi tudósításban adtunk hírt arról, hogy Szarvason egy rendőrt megharapott egy rablással alaposan gyanúsítható férfi. A Szarvasi Rendőrkapitányság szokásos keddi sajtótájékoztatóján Paraizs Endre őrnagy részletesebben is beszámolt a történtekről. Vasárnap délelőtt egy idős szarvasi asszony a temetőből hazafelé tartott gyalogosan a Bocskay utcán, amikor egy kerékpáros haladt el mellette. Az asszony húsz-harminc lépést tett meg, mikor érezte, hogy kiszakítják a kezéből a táskáját, amiben a pénztárcája és 2200 forint készpénze volt. A történtekre felfigyelt a szabadnapos szarvasi rendőr, s az éppen keze ügyében lévő mountain bike kerékpárral üldözőbe vette a biciklis rablót. A szabadnapos bűnüldözőnek akkor sikerült utolérni a néni táskájának elrablóját, amikor annak biciklijéről leesett a lánc, s igyekezetében, hogy azt menet közben, lábbal visszategye, az árokba hajtott. A rendőr utolérve ráugrott a rablóra, hogy testi kényszer alkalmazásával próbálja megállítani, ám dulakodás közben a rabló mögé került, aki jókorát harapott testébe a jobb lapockája alatt. A rendőrök egész vasárnap keresték az időközben azonosított B. Rudolfot - aki a harapás következtében meggyengült rendőri szorításból kibújva elmenekült - eredménytelenül. A 45 év körüli férfi, akinek kerékpárja és papucsa hátrahagyásával sikerült kereket oldani, hétfőn jelentkezett a szarvasi kapitányságon, mondván: hallotta, hogy keresi a rendőrség. Meghallgatása során kiderült, hogy egészen másképp látja a történteket, ugyanis azt vallotta, őt támadta meg egy bőrfejű, aki ellopta a kerékpárját. A rendőrség B. Rudolfot őrizetbe vette és megindította ellene rablás alapos gyanújával az eljárást, illetve az ügyészségi nyomozóhivatalnál kezdeményezett eljárást ellene, hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. Az elrabolt táska és a pénztárca eddig még nem került elő.
T. L.

Hatezer liter tömény szesz raktáron (99. 08. 07.)

aroma.gif (19012 bytes)A Legfelsőbb Bíróság tett a közelmúltban pontot egy dél-békési jövedéki ügy végére. Az Orosházi Vámhivatal munkatársai még korábban lefoglaltak kétezer liternyi tisztázatlan eredetű kommersz italt a medgyesbodzási likőrüzemben. Az államigazgatási ügy a magyar jogrendszer minden lépcsőjén végigment, mígnem a Legfelsőbb Bíróság a napokban kimondta: a likőrüzemet működtető társaság felelős a telephelyén tárolt tisztázatlan eredetű jövedéki termékért (az érintett cég ugyanis mindezt vitatta, sőt elsőfokon a bíróság neki adott igazat).
Az üzemben egyébként később újabb ellenőrzést tartottak, ekkor már négyezer liter aromásított alkoholt találtak, ugyancsak a jövedéki törvények be nem tartásával tárolva. Ekkorra már egy másik társaság üzemeltette a létesítményt. Az ügy további érdekessége, hogy napjainkra mindkét társaság eltűnt, azaz a szakemberek alapos gyanúja szerint fantomcégekről van szó.
Az orosházi vámhivatal raktárában tehát jelenleg hatezer liter kommersz pálinka és likőr vár további sorsára. Gulyás Szabó Tamás parancsnok lapunknak elmondta: az első akció során lefoglalt kétezer litert hamarosan megsemmisítik. Ennek oka, hogy a meghirdetés ellenére nem akadt rá jelentkező (az ilyenformán áruba bocsátott termékekeket csak szeszgyárak vásárolhatják meg, kereskedők, vendéglátósok nem). A megsemmisítés gyakorlata az, hogy az italt a szeszfőzde úgynevezett moslékosgödrébe öntik, jelenleg azonban a mennyiség ezt nem teszi lehetővé, így még keresik az optimális megoldást.
Nem tisztázott viszont egyelőre a további négyezer liter kommersz tömény szesz sorsa, erről csak az újabb bírósági eljárást követően születik döntés.

Gyilkosság a füzesgyarmati strandon (99. 08. 04.)

(Békés Megyei Nap) A füzesgyarmati strand egyik dolgozója kedden délben a fürdô egyik elhagyatott részében egy nôi holttestre bukkant - értesült a Békés Megyei Nap a rendôrség sajtószolgálatától. Békéscsabai és szeghalmi rendôrök forrónyomos csoportja a helyszíni szemle során megállapította, hogy az áldozat M. E. 24 éves helybéli lakos, aki feltehetôen bűncselekmény áldozata lett, testén bántalmazás nyomai láthatók - tudta meg lapunk.
A Békés Megyei Rendôr-fôkapitányság esti ügyeletesétôl lapzárta elôtt kaptuk a hírt, hogy a nyomozó osztály munkatársai tegnap már ôrizetbe is vettek egy 31 éves füzesgyarmati lakost, aki alaposan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével.


Egy parancsnok két kapitányság élén (99. 08. 04.)
Beszélgetés dr. Gáspár Lajos alezredessel

A hivatalba lépő új Békés megyei főkapitány korábban nem rejtette véka alá: elégedetlen az akkori orosházi kapitányság munkájával. Március idusán radikális döntés született: új, megbízott vezetőt nevezett ki a városi kapitányság élére dr. Gáspár Lajos alezredes személyében, aki párhuzamosan a mezőkovácsházi rendőrséget is irányítja. Gáspár alezredes a napokban számolt be a főkapitánynak az előző félév munkájáról, melyet dr. Kurucz Ferenc elfogadott és jónak értékelt.

- A korábbi vezetésnek elsősorban a gyenge eredményességi mutatókat vetették a szemére. Történt javulás e téren?
- Igen, komoly előrelépések történtek. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a korábbi tíz százalék alatti eredményesség többszörösére növekedett a nyárra: júniusi nyomozati eredményességünk közel 75, felderítési mutatónk pedig 65 százalékos lett. A teljes félévet vizsgálva pedig ugyanezek az adatok 44, illetve 32 százalékos eredményt mutatnak. Ezeket az eredményeket természetesen meg is kívánjuk őrizni. De nem csak a számokkal tudjuk kifejezni a változásokat, hanem a közvélemény számára megfogható dolgokkal is: komoly rablási ügyek tettesei kerültek lakat alá, lebuktattunk egy kerékpártolvaj-hálózatot, végére jártunk különböző csalássorozatoknak és ami a legfontosabb, nagyobb a közterületi rendőri jelenlét. Ez utóbbi nem csak Orosházán valósul meg: bővül a létszám Nagyszénáson, Gádoroson és Pusztaföldváron. Mindezek következményeként egyébként fokozatosan csökken illetékességi körzetünkben a bűncselekmények száma.
- Ez hogyan lehetséges, hiszen korábban éppen a létszámhiány okozta a legnagyobb problémát?
- Több rendőriskolát végzett kolléga érkezett, illetve érkezik, továbbá régen áthelyezésüket kért kollégák is úgy döntöttek, hogy visszatérnek Orosházára a személyi és szervezeti változások hallatán.
- Apropó, személyi és szervezeti változások: melyek voltak ezek és hogyan fogadta őket a kollektíva?
- A munka hatékonysága érdekében több intézkedésre is szükség volt. Ezek közül a legjelentősebb, hogy négyes váltású forrónyomos csoportokat hoztunk létre. Így megfelelőbben gazdálkodhatunk a rendelkezésre álló emberi erőforrásokkal, s javul a rendőrség reagálóképessége is, mivel a szabad kapacitású csoportok úgynevezett kisakciókat hajthatnak végre a városban és a környező településeken. Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá az eredményességre: a különböző egységek teljesítményét havi rendszerességgel értékeljük, s ahol ez nem találkozik az elvárással, szankciókat alkalmazunk. Újdonság továbbá, hogy összevonjuk a közlekedési és közrendvédelmi osztályt, melynek élére pályázatot írunk ki. Bűnügyi osztályunkat augusztus elejétől egy fiatal kolléga, Kovács Gábor százados irányítja. Az igazgatásrendészet területén szolgáltatóbbá kíván válni a kapitányság: terveink szerint hamarosan minden településen kihelyezett ügyfélfogadási rendszert alakítunk ki. A fogadtatásról szólva: az állomány döntő többsége egyetért a változásokkal, támogatja azokat. Ugyanez mondható el a civil környezetről: mind a lakosság, mind annak választott képviselői támogatják az új orosházi kapitányság törekvéseit.
- A bevezetett teljesítményelvű elvárások a versenyszféra követelményeire emlékeztetnek. Csakhogy ott az elvégzett munkával arányos a fizetés, míg a közszféráról ez nem mondható el. Milyen eszközök állnak rendelkezésére az ösztönzésre?
- Ígéretet kaptam a megyei vezetéstől, hogy megfelelő pénzalap áll majd rendelkezésünkre a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák megjutalmazására.
- Szó esett már a civil környezetről. Az elvi támogatáson túl a térségben élők esetleg anyagilag is segíteni tudják a bűnüldöző-bűnmegelőző munkát?
- Két alapítvány is működött a térségben, melyet az alapítók a hatékonyság érdekében összevontak. Az új alapítvány céljai közt egyaránt szerepel a rendőrség technikai feltételeinek javítása, illetve a polgárőrség működésének támogatása. A közelmúltban találkoztam a helyi gazdasági élet vezetőivel, akik támogatásukról biztosítottak. Az alapítvány támogatásával szeretnénk korszerűsíteni számítógépparkunkat, illetve növelni gépkocsijaink menetidejét.
- Megbízása szeptemberig szól, utána ismét a kovácsházi kapitányság vezetésére koncentrál. Igaz, hogy Orosházán jelenlegi jobbkeze, Szántó Lajos őrnagy a kiszemelt utóda?
- Ezek találgatások, amelyekre nincs módom válaszolni annál is inkább, mert ez a főkapitány úr hatásköre. Én arra kaptam megbízást, hogy megteremtsem a személyi és a szervezeti feltételeket ahhoz, hogy utódom a tényleges munkára koncentrálhasson.

Hogyan lehet lehúzni valakit? (99. 07. 31)

(Békés Megyei Nap) A Békéscsabai Rendôrkapitányság az elmúlt év október 5-én rendelt el nyomozást a békéscsabai S. János és K. Kornél ügyében, akiket zsarolással gyanúsítottak. Talán olvasóink is emlékeznek az esetre, az egyik szereplôt ugyanis a békéscsabai Generál-udvarban kommandós akció keretében fogták el a rendôrök, s errôl lapunk is beszámolt. A napokban a nyomozás eredményeirôl, megállapításairól érdeklôdtünk, s tájékoztatást a Békés Megyei Rendôr-fôkapitányság vizsgálati osztályán kaptunk.
A nyomozás szerint 1998 októberének elsô napjaiban a gyanúsítottak súlyosan megfenyegették L. Gábor békéscsabai lakost, mivel ôt azzal vádolták, hogy nevüket kapcsolatba hozta a városban megtörtént
lehúzogatásokkal. (E kifejezés alatt az értendô, amikor valakitôl kedvezô kamat ígéretében pénzt kérnek kölcsön, ám azt nem fizetik vissza) Amennyiben a sértett nem fizet nekik 50 ezer forintot,
úgy műhelyét felgyújtják, fejét szétlövik. Megjelölték a pénz átadásának idejét és helyét, s mivel idôközben a megfenyegetett L. Gábor rendôrséghez fordult, október 8-án kommandósok fogták el a pénzért érkezô S. Jánost.
Ô és gyanúsított társa, K. Kornél akkor ôrizetbe, majd elôzetes letartóztatásba került. A zsarolással induló nyomozás a késôbbiekben több szálon folytatódott, s a befejezésig más bűncselekményekkel bôvült ki. A rendôrség tudomására jutott például, hogy az elôbb említett lehúzogatást három békéscsabai személy sérelmére követték el, s ennek okán csalás bűntett gyanújával vonták be az eljárásba Sz. Bélát. A gyanúsított a rendôrség megállapításai szerint a sértettektôl 150 000-tôl 300 000 forintig terjedô összegeket kért kölcsön, s ezeket nem fizette vissza.
A lehúzott személyek általában fiatalemberek, akik esetenként a jó kamatozás reményében saját értéktárgyaikat adták el. A rendôrség - a gyanúsítottak vallomásából - annak is tudomására jutott, hogy néhányuknak a kölcsönt kérôk elmondták, hogy kábítószerbe fogják fektetni pénzüket, ezért várható a gyors és nagy haszon, a sértettek viszont tagadják, hogy tudomásuk lett volna minderrôl.
Az igen szövevényes nyomozati eljárás során a rendôrök egy felettébb rejtélyes gépkocsilopási ügyet is vizsgáltak, ám ezt a késôbbiekben
az ügyészség nem fogadta el vádpontként. Az történt, hogy az elmúlt év nyarán Körösladányból ismeretlen tettesek elloptak egy nagy értékű gépkocsit, melyet egy névtelen bejelentô információja alapján a rendôrség rövidesen megtalált Mezôberény külterületén. A sértett
kihallgatása során elmondta, hogy autója megtalálásához S. Jánostól
kért segítséget, aki elmondta, hogy 200?300 ezer forint ellenében elôkeríti az ellopott autót. Ennek alapján a nyomozóhatóság bűnpártolással gyanúsította S. Jánost, ám a szembesítés során a sértett visszavonta korábbi nyilatkozatát.
Egy házibulin kezdôdött az az ügy, melynek vizsgálatát is az elôbbiekkel együtt végezte a rendôrség. Békéscsabai fiatalok jöttek össze ünnepelni 1997. októberében, s a partira meghívtak egy olyan lányt is, aki ellenszolgáltatás fejében szórakoztatta volna a jelenlévô fiúkat. Ahölgy leittasodott, nem úgy viselkedett, ahogy azt elvárták volna tôle, ezért a bulizó csapat elzavarta, s valaki még pofon is ütötte. A lány másnap elment a bulit szervezô fiúhoz és a lakásban maradt telefonját és pénzét követelte, ám sikertelenül. Ezt követôen a probléma megoldásához N. László, S. János és Sz. László ajánlotta fel segítségét, s a bulit szervezô fiatalemberen, valamint azon, aki állítólag megütötte a lányt, számon kérték a dolgot. A rendôrség megállapításai szerint mindkét fiatalembert elverték, S. János pedig kártérítésként 100 ezer forint megfizetésére utasította ôket.
A fiatalok összedobták a pénzt és eljuttatták S. Jánoshoz. A fenti történet szereplôi közül mindössze N. László ismerte el, hogy bántalmazta a sértetteket, a többi gyanúsított mind a zsarolást, mint a garázdaságot tagadja.
A teljesség igénye nélkül vázoltuk a rendkívül szerteágazó és bonyolult ügyet, melyet a nyomozóhatóság az ügyészséghez továbbított, majd pedig a vádirat a Békéscsabai Bíróság elé került. Most már tehát bíróság értékeli a meglévô bizonyítékokat, s hoz ítéletet a több vádpontot tartalmazó ügyben.
Gajdács Emese

 

Andrea előkerült (99. 07. 30.)

Szerencsés véget ért a 12 éves pusztaföldvári kislány, Tulkán Andra kalandja. Mint tegnap írtuk, a kislány egy mezőtúri testvérpár társaságában indult el otthonról, ám forró nyomon csak Orosházáig tudták követni az útját. Andreát keresték az orosházi mellett a békéscsabai és a mezőtúri kapitányság vonzáskörzetében is. Most kaptuk a jó hírt: mindhárom kis szökevény előkerült. Több mint 24 órás eltűnésük alatt Békés és Csongrád megyében csavarogtak, míg meg nem érkeztek Mezőtúrra, ahol már várták őket.
A pusztaföldvári kislányt - aki kalandvággyal magyarázta váratlan eltűnését - a rendőrök még szerdán este átadták szüleinek. A mezőtúri testvérpárt nem terheli felelősség az ügyben, ők ugyanis nem tudhatták, hogy útitársuk szülői engedély nélkül tartott velük.

Javulnak a bűnügyi mutatók (99. 07. 30.)

Látványosan javultak az Orosházi Rendőrkapitányság eredményességi mutatói az elmúlt néhány hónapban, s ez a tendencia folytatódni látszik - hangzott el dr. Gáspár Lajos alezredes, megbízott kapitányságvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján. A március óta a mezőkovácsházi mellett az orosházi kapitányság munkáját is irányító rendőr főtiszt elmondta: a bevezetett szervezeti és személyi döntések találkoztak a rendőri állomány, illetve a civil környezet egyetértésével is.

A változások jól látható jelei, hogy több településen - Nagyszénáson,
Gádoroson, Pusztaföldváron - hamarosan megoldódik a létszámhiány régóta húzódó problémája, továbbá olyan nagyszabású ügyeket sikerült megoldani, mint például a Rossmann-rablás, a szentetornyai időseket rettegésben tartó rabló elfogása, illetve az orosházi feltételezett kerékpár-orgazda lakat alá kerülése. Ezen túl további nagyszabású csalássorozatok ügyében folyik eredményes nyomozás Orosházán.
Gáspár alezredes hozzátette: örvendetesen fiatalodik a kapitányság átlagéletkora, ami egyrészt azt jelenti, hogy a frissen végzett rendőrök szívesen választják Orosházát, továbbá visszatérnek olyan rendőrök, akik korábban áthelyezésüket kérték a kapitányságtól. Jelenleg nyolc-tíz munkatárs készül nyugdíjba, illetve tartózkodik betegszabadságon, az ő pótlásuk megoldását követően megszűnnek a létszámgondok .
A szervezeti átalakulások kapcsán elhangzott, hogy augusztusban összevonják a közlekedési és a közrendvédelmi osztályt, melynek élére - az augusztusban nyugdíjba vonuló Komlósi István alezredes helyére - pályázatot írnak ki. A bűnügyi osztály vezetését egy fiatal rendőrtiszt, Kovács Gábor százados veszi át a közeljövőben.
Lapunk kérdésére dr. Gáspár Lajos elmondta: megbízása lejárta után a mezőkovácsházi kapitányság vezetését választja. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a közszájon forgó értesülést, miszerint utódja a bűnügyi osztály jelenlegi vezetője, a Szeghalomról érkezett Szántó Lajos őrnagy lesz. Mint hangsúlyozta, a döntést a megyei főkapitány hozza meg.

Megalakult az Anti-Whiskey Club (99. 07.28.)

Teljesült Magyar György ügyvéd álma: országos ismertségű médiaszemélyiség lett belőle. Korábban a jogász politikusként vágyott ekkora hajcihőre maga körül, mint a Köztársaság Párt polgármester-jelöltje 1994-ben, illetve a Fábólvaskarika Párt (bocsánat, Összefogás Magyarországért Egyesület) listavezetője a tavaly májusi választásokon. Ám ami késik, nem múlik, micsoda fordulat: dr. Magyart védence, a Viszkis rabló tette naggyá, akinek érdekeit a derék jogász nagy intenzitással védi, sőt védjegyezteti: sajtóértesülések szerint a népszerű haramia védője a Szabadalmi Hivatalhoz próbált fordulni, miszerint csak az ő engedélyével lehet a Viszkis imázsát bármire felhasználni. Egy elektronikus lapnak például azt nyilatkozta, hogy akár egy Viszkis-póló felöltése is súlyos jogkövetkezményekkel járhat. Szakértők persze idejekorán lehűtötték a lelkesedést és a négyszögletű pogácsa esetére emlékeztettek, ami ugyebár ugyancsak nonszensz dolog volt.
A Viszkis rabló tehát még mindig téma a magyar köztudatban, melyre egy profi marketinggépezet is rásegít. Már nem csak filmről vagy filmsorozatról beszélnek, hanem energiaitalról is: kedden hozták nyilvánosságra, hogy nyugat-európai élelmiszer-ipari cég piacra kívánja dobni a szeszmentes (Viszkis) itókát. Közben pedig serényen készül a Viszkis-könyv is: Ambrus Attila megírta közel harminc esetét, melyet a Mai Nap újságírója igyekszik olvashatóvá pofozni. Várható megjelenés: augusztus közepe.
Hallatja hangját egyébként a Viszkis rablót nem kedvelők tábora is. Most nem feltétlenül a rendőrségre kell gondolni: ugyancsak névtelenül megjelent az interneten az Anti-Whiskey Club honlapja amely mindenben az ellentéte a már ismertetett Viszkis International Fan Club lapjának: míg a rajongók fonetikusan írják az ital nevét, addig az utálók angolosan, míg a rajongói lap az Extra ingyenes szerveren van, addig a másik a konkurens Nexuson, míg a rajongói lap jó és szellemes, addig az utálók munkája... hm, kívánnivalót hagy maga után, ráadásul édes anyanyelvünkkel is nagy-nagy bajok vannak.
Ez nem állásfoglalás akar lenni, s remélhetőleg az Antiwhiskey Club tagjai nem reprezentálják a magyar közvélemény 25 százalékát. Merthogy ők azért nem szeretik a Viszkist, mert: rabol, majdnem ölt (eddig stimmel), csakhogy akad néhány szalonképtelen érv is: mert bevándorló, mert naplopó sportoló stb.
Szóval gyűlölködés, butaság, sok ez így együtt. Akkor inkább a Viszkis...
Korbely György

Három kapitányság keresi Andreát (99.07.28)

A rendőrség nagy erőkkel keres egy 12 éves pusztaföldvári kislányt, aki hétfőn délután ment el otthonról, s azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Azt tudják, hogy Tulkán Andrea kivel ment el, útjukat is rekonstruálták egy darabig, ám feltételezett tartózkodási helyükre még nem érkeztek meg. A rendőrség államigazgatási eljárás keretében végzi a kutatást, ugyanis bűncselekményre utaló jelek nincsenek.

Az orosházi fejlesztő általános iskolában tanuló 12 éves pusztaföldvári kislány egy mezőtúri, ám Pusztaföldváron rokoni kapcsolatok révén gyakran megforduló testvérpárral indult el autóbusszal Orosháza felé a szemtanúk szerint. Mindezt megerősítik a nyomozás eddigi adatai is: a busz vezetője emlékszik a trióra. Sőt az orosházi vasútállomáson is látták őket együtt, azt azonban a vasutasok nem figyelték meg, hogy melyik vonatra szálltak fel. Egy biztos: Mezőtúrra nem érkeztek meg szerda délutáni lapzártánkig sem. A testvérpár - egy 14 éves fiú és huszonéves nővére - egyébként régóta baráti kapcsolatokat ápol Andreával, aki korábban többször kijelentette, hogy megszökik szerelmével. Feltételezhető, hogy ezzel a 14 éves fiúra utalt.
Mint Szántó Lajos őrnagy, az orosházi kapitányság osztályvezetője lapunknak elmondta, a keresés továbbra is folyik a mezőtúri és a békéscsabai kapitányságok bevonásával, ugyanis feltételezhető, hogy ezek illetékességi területén mozognak a kis szökevények.

Vadkelet - archívum

VISSZA A CÍMLAPRA