Perújrafelvétel a Farkas Helga-ügyben?
2002. március 12. 23.00
Újabb fordulat várható egy országos vihart kavart orosházi ügyben: a Farkas Helga elrablásával és meggyilkolásával vádolt Csapó József ügyvédje perújrafelvételre készül. Jován László új tanúkat, illetve egy amerikai igazságügyi szakértői véleményt kíván felvonultatni védence ártatlanságának bizonyítására.
Mint emlékezetes, kis híján tizenegy esztendeje tűnt el az ismert orosházi-szegedi vállalkozó, Farkas Imre lánya. A rendőrség nagyon sokáig nem jutott eredményre, a család pedig minden eszközt - még világszerte ismert parafenoméneket is - bevetett, ugyancsak kevés eredménnyel. Végül a Kovács Lajos vezette "döglött ügyek osztálya" közvetett bizonyítékok alapján helyeztette vád alá a gádorosi Csapó Józsefet. Teóriájuk szerint - amelyet a gyakorlatilag az ügyészség és a bíróság is osztott - a Jokó becenévre hallgató Csapó bűntársával, az időközben gyilkosság áldozatául esett Juhász Benedekkel együtt rabolta el a lányt az édesapától remélt váltságdíj reményében, ám miután az akció sikertelennek bizonyult, végeztek a diáklánnyal. Ugyanezen álláspont szerint Juhászt is bűntársa gyilkolta meg, félve, hogy az kiadja közös titkukat.
Az elsőfokú bíróság bűnösnek találta Csapót a rárótt bűncselekményekben, és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, míg a Legfelsőbb Bíróság Juhász meggyilkolását nem látta bizonyítottnak, így tíz évre mérsékelte a büntetést.
- Szándékosan a perújrafelvételre törekedtem - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a napokban Jován László ügyvéd, aki egyebek közt Tocsik Mártát is védi. Álláspontja szerint ez több ok miatt is indokolt: több tanút - aki esetleg Csapó mellett érvelt volna - nem hallgatott meg a bíróság, továbbá kétség merült fel a bizonyítékként felhasznált hangfelvétel (mely azt a beszélgetést rögzíti, melyben a zsarolók pénzt követelnek Farkas Imrétől) szakértői vizsgálatával szemben. A Magyar Rádió hangmérnökei ugyanis ellentmondásba keveredtek akkor, amikor a nyomozati szakban 70, a bírósági szakban 90 százalékos bizonyosságról beszéltek. Az ügyvéd jelenleg egy Egyesült Államok-beli szakértői véleményre vár, amely megítélése szerint megkérdőjelezi a magyar vizsgálatok hitelességét (mellesleg a tudományos akadémia nyelvészei is kizárták, hogy Csapó vagy Juhász beszél a szalagra). A tanúkkal kapcsolatban pedig azt nyilatkozta Jován a polgári napilapnak, hogy öt olyan tanú meghallgatását kéri a perújrafelvétel során, akik Farkas Helgát eltűnése után látták, de nem Csapó társaságában.

Továbbra is együttműködnek segítőikkel a rendőrök
2002. március 12. 23.00
A tavalyi esztendőt értékelése és az idei feladatok áttekintése szerepelt az Orosházi Rendőrkapitányság, illetve a vele együttműködő szervezetek keddi tanácskozásán. A résztvevők közt voltak a térségi polgárőr szervezetek - szám szerint hat településről -, az orosházi roma önkormányzat vezetői, valamint a megyei horgászszövetség helyi képviselői. Ebbe a körbe tartoznak még a területi vadásztársaságok, illetve a nemzeti park.
A jelenlévők egyetértettek abban, hogy továbbra is szükséges az együttműködés, hiszen bizonyos területeken csakis az önkéntes segítők révén lehet eredményes a bűnüldözés. Abban is megállapodtak, hogy folytatódnak a korábban már eredményesnek bizonyuló közös akciók - tájékoztatta lapunkat Rácz Mihály őrnagy, a kapitányság közrendvédelmi és közlekedési osztályvezetője.

Javultak a rendőrök munkafeltételei
2002. március 08. 22.00
Az Orosházi Rendőrkapitányság 2001-ben teljesíteni a lakosságnak és az elöljáróknak tett vállalásait, bár az eredmények néhány tizedszázalékkal elmaradtak a korábbi esztendő adataitól, igaz, ezek az idei esztendőre áthúzódó sorozatügyek miatt alakultak így - hangzott el pénteken délelőtt a kapitányság állománygyűlésén, melyen a társ szervezetek vezetői mellett részt vett dr. Kurucz Ferenc dandártábornok, megyei főkapitány is.
Dr. Gáspár Lajos alezredes, a kapitányság vezetője egyebek közt hangsúlyozta: a vizsgált időszakban lényegesen javultak az orosházi rendőrök munkafeltételei, beleértve a számítógépes ellátottságot, a gépkocsipark állapotát, s nem utolsó sorban az elhelyezési körülményeket (az állománygyűlésnek a rendőrségi épület közelmúltban elfoglalt új szárnya adott otthont).
Gáspár alezredes elismerően szólt az önkormányzati, illetve a civil kapcsolatokról, melyek elősegítették a hatékony bűnüldöző, -megelőző munkát. A lakosságot irritáló bűncselekménytípusok csökkentek, ennek megfelelően kevesebb például a közterületen elkövetett esetek száma. Ugyancsak visszaszorulóban van a szervezett bűnözés: 2001-ben nem találkoztak a rendőrök erre utaló bűnesettel, mint ahogy nem történt gépkocsilopás, illetve pénzintézet sérelmére elkövetett bűncselekmény sem.
Emelkedő tendenciát mutatnak viszont a vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül lakásbetörések, ám ez esetben is elsősorban a lakatlan ingatlanok szolgálnak célpontul. Az intézmények, vállalkozások viszont egyre inkább kezdik felismerni a riasztó- és egyéb jelzőrendszerek telepítésének szükségességét, s ennek meg is látszik a gyümölcse a térségben - hangsúlyozta a kapitány.

Reggeli csattanás
2002. március 06. 23.00
Szerencsés kimenetelű baleset történt szerdán reggel Orosháza egyik legforgalmasabb pontján, a Táncsics utca és a Rákóczi út találkozásánál. A szemtanúk elbeszélése szerint a Rákóczi útról a Táncsics utcára kanyarodó Trabant vezetője nem adta meg az elsőbbséget a szabályosan arra haladó Skodának, melynek következtében összeütköztek. A koccanás során a Trabant egyik utasa, egy idősebb hölgy könnyű sérülésekkel kórházba került.

Régi idők krimije
A hullákkal kereskedő közszolgák
2002. március 06. 23.00
A XX. század húszas éveiben egy rendkívül morbid ügy rázta meg a magyar közvéleményt, sőt az ügy hullámai egész Európán végigsöpörtek. Az ügy szereplői nem loptak, csaltak, lányokat futtattak vagy éppen gyilkoltak, hanem - hullákkal kereskedtek.
Az ismeretlen személyazonosságú, illetve a hozzátartozók nélküli elhunytak holttesteit az említett időszakban a törvényszéki orvostani intézetbe szállították, ahol a fiatal medikusok képzését szolgálták. 1922-ben a törvényszéki orvosoknak feltűnt, hogy meglehetősen megcsappant az ide szállított holttestek száma. Gyanújuk akkor erősödött, amikor jelezték nekik kórházi kollégáik: bizony semmivel sem csökkent az elmúlt időszakban a szerencsétlen emberek holttesteinek száma. A professzorok a rendőrséghez fordultak, majd nagyszabású nyomozás kezdődött. A dolgot bonyolította, hogy az egyébként rutinos pesti zsaruknak fogalmuk sem volt, mi ilyenkor a teendő, egyáltalán, mi lehet a rejtély hátterében?
Rövidesen kiderült, hogy a háttérben anyagi érdekeltség húzódik meg, s a szálak jó messzire vezetnek. A nyomozók rájöttek, hogy a Rókus Kórház halottasházának altisztje összejátszik az anatómiai intézet főpreparátorával, H. Lajossal és két közvetlen munkatársával. A bűnbanda tagjai az anatómiai intézetbe szállított holttesteket a lehető legsürgősebben preparálták, aztán ládákba csomagolták, majd a küldeményeket külföldi nagyvárosokba irányították, ahol anatómiai intézetek és magáncégek vásárolták meg őket jó pénzért. Komoly piaci kereslet volt ugyanis a holttestekre, Európában ugyanis ekkor már nem engedélyezték az oktatási és tudományos célú boncolást sem, a hullákat elhamvasztották.
A hullakereskedők nem túl hosszú ideig űzték tevékenységüket, ám mint a nyomozás kiderítette: alaposan meggazdagodtak, hiszen egy-egy hamis vámdokumentációval külföldre juttatott holttestért akár harmincezer koronát is fizettek megbízóik, ami abban az időben meglehetősen tekintélyes összegnek számított. H. Lajos főpreparátor például szegényes otthonát egy Pest környéki családi házra cserélte, melyhez gyümölcsöst is vásárolt.
Az ügy nem csak morbiditása miatt kavart nagy indulatokat, hanem azért is, mert az elkövetők közszolgák voltak, amely a múlt század elején még megbecsült státusz volt. Mindannyiukra súlyos börtönbüntetést rótt ki a bíróság, sőt vagyonukat is elkobozták.
A korabeli sajtó is sokat cikkezett az ügyről. Az egyik legtalálóbb (egyben a legmorbidabb, de hát mit tehetünk, az egész ügy morbid volt) megjegyzés egy pesti bulvárlapban jelent meg: azok a szerencsétlenek, akik életükben talán soha nem hagyták el lakóhelyüket, holtukban Európa legpompásabb városaiba jutottak el: Bécsbe, Párizsba, Londonba.
Korbely György

Kondoroson találták meg az elveszett gádorosi fiút
2002. március 06. 23.00
Öt napig kereste családja, illetve a rendőrök K. V. gádorosi lakost. A fiatalember február 25-én iskolába indult el otthonról, ám oda nem érkezett meg. A gádorosi körzeti megbízott március 1-jén akadt rá ismerőseinél Kondoroson, miközben ellenőrizte a fiú lehetséges tartózkodási helyeit. S. E. pusztaföldvári lakost gyanúsítják azzal, hogy február 25-én a nappali órákban az orosházi kórházban ellopott egy táskát. A fiatalkorú hölgy a belgyógyászati osztályon tévedt meg, amikor egy nagyszénási férfi táskáját vitte magával, benne 22 ezer forinttal és a tulajdonos irataival. Egy ambrózfalvai testvérpárt gyanúsítanak azzal, hogy február 23-án egy tótkomlósi családi ház tetejéről lefeszítették, illetve elvitték a hullámlemezt. A fiatalkorú J. L és nővére, az ugyancsak fiatalkorú J. I. ellen lopás miatt folyik eljárás. Körözött bűnözőt fogtak a napokban az orosházi rendőrök. B. S.-t - aki ellen a Győri Városi Bíróság adott ki elfogató parancsot - rutinellenőrzés során fogták el. Ugyancsak a helyi zsaruk érdeme, hogy akció közben értek tetten egy gépkocsi-fosztogatót a napokban. A férfi éppen egy autórádió kiszerelésén dolgozott, amikor a járőrök rajtaütöttek és előállították.

Rablók, garázdák az orosházi utcán
2002.02.20. 19:01:20
Rablás miatt folyik eljárás Orosházán Cs. T. helyi lakos és két ismeretlen társa ellen. A három férfi február 12-én hajnalban a város egyik kevésbé forgalmas pontján megtámadott egy helyi lakost, akit ketten lefogtak, egyikük pedig átkutatta a zsebeit. A zsákmány kétezer forint készpénz, illetve egy mobiltelefon volt. A rendõrség egyelõre csak Cs. T.-t tudta azonosítani a rablók közül, õt õrizetbe vették.
Ugyancsak ismeretlenek azok a garázdák, akik február 11-én fényes nappal Orosházán megtámadtak egy fiatalembert. A kis csapat - egyelõre nem tudni, mi okból - se szó, se beszéd ütlegelni kezdték a férfit, majd a járókelõk közeledtével elszaladtak. Az ismeretlenek ellen csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik eljárás.
Súlyos testi sértés miatt indult eljárás a napokban B. Z. pusztaföldvári lakos ellen, aki az egyik helyi vendéglõ elõtt összeszólalkozott egy ugyancsak pusztaföldvári férfival, majd alaposan helybenhagyta azt. Az áldozat nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.



Régi idők krimije

Az árulkodó bal cipő
2002. február 13. 22.00
Bár a bűntényt profi módon szervezte meg a szerelmespár, egy apróságon azonban rajtavesztettek. Az ügy Az elővigyázatlan féllábú betörő esete néven vonult be a magyar kriminalisztika történetébe.
A húszas évek derekán ismeretlen tettesek behatoltak Korbuly Árpád budapesti ügyvéd lakásába. A hívatlan látogatók 40 ezer koronát és ötszáz dollárt vittek magukkal. Minden jel arra utalt, hogy a betörők az ajtó felfeszítésével jutottak be, azonban a detektíveknek már kezdettől gyanús volt a behatolók céltudatossága, mely a terep alapos ismeretére utalt. Egy személy volt csak, aki ezzel rendelkezett az ügyvéden kívül, a szobalánya. Ő azonban meglehetősen precíz alibivel rendelkezett: az adott estét egy étteremben, majd egy külvárosi szállóban töltötte barátjával. A nyomozók ellenőrizték az alibit, mely tökéletesnek bizonyult, többen igazolták azt. Sőt az áldozat lakásának házmesterei is eskü alatt vallották meg: a házba azon a bizonyos vasárnap éjszakán senki nem közlekedett a házban.
A nyomozás megfenekleni látszott, ezért a rendőrök egy újabb fordulóra hívták össze az ügy szereplőit: a sértettet, a tanúkat és az esetleges gyanúsítottakat. Mindenki elismételte a maga verzióját: a szobalány azt, hogy kimenője megkezdése előtt elköszönt az ügyvédtől, majd a randevúra sietett. A szerető, Kucsera János kereskedő mindezt megerősítette, mint ahogy más szemtanúk is ezt tették, bár az egész éjszakára természetszerűleg nem tudtak alibit igazolni.
A levegő akkor fagyott meg a rendőrségi kihallgatóhelyiségben, amikor megérkezett a kifosztott ügyvéd.
- Elnézést kérek a késésért, de cipőt kellett vásárolnom, az én használható cipőimet ugyanis ellopták, pontosabban azoknak csak a jobb felét.
A rendőrök arcán rövid meghökkenés után felvillant a felismerés és egy emberként Kucsera Jánosra pillantottak: a férfi ugyanis féllábú volt. Ettől a kereskedő olyan zavarba jött, hogy nem igényelt különösebb furfangot a kivallatása: rövid időn belül beismerték mindketten, hogy régóta kitervelték tökéletesnek vélt bűntényüket. Tudták, hogy az ügyvéd ilyenkor házon kívül tölti az éjszakát, gondoskodtak a megfelelő alibiről, majd a házat a kerítés felől megközelítve, a házmesterlakás kikerülésével törték fel.
Kucsera János a börtönben bizonyára ezerszer elátkozta mohóságát, hiszen a zsákmányolt pénzből nem egy, nem két cipőt, hanem akár egy cipőboltot is vehettek volna.
Korbely György

Lakások, üzletek fosztogatói
2002. február 13. 22.00
Az utóbbi időben számos lakásbetörés ad munkát a rendőröknek Orosházán és környékén. Betörő járt egyebek közt egy orosházi családi házban, mégpedig fényes nappal. A még ismeretlen tettes 180 ezer forint értékű aranyékszerrel távozott. Egy másik helyi családi házból 11 szál kolbásszal és egy festménnyel távoztak ugyancsak ismeretlen betörők.
Nagy mennyiségű baromfit loptak el ismeretlen tettesek a napokban egy Orosháza környéki tanyáról. A hívatlan látogatók 40 darab három kilogrammos tyúk mellett az ott talált libákat, kacsákat és gyöngytyúkokat is magukkal vitték, sőt 15 mázsa tűzifának is nyoma veszett. Az okozott kár 55 ezer forint.
A lakások mellett az üzletek is kedvelt célpontjai a bűnözőknek. A napokban betörtek például az egyik orosházi régiségkereskedésbe. A hívatlan látogatók vélhetően lopott kulccsal jutottak be és közel 200 ezer forint értékű antik dísztárgyat vittek magukkal. Ugyancsak betörők jártak egy közeli mobiltelefon-szaküzletben, akik tizenhat darab, összesen 350 ezer forint értékű készülékkel távoztak. Ugyanezen az éjszakán hatoltak be a Jack Daniels Pubba is: innen márkás italokat és 116 ezer forint készpénzt vittek magukkal.

Garázdák és zsebtolvajok
2002. február 13. 22.00
Egy szilveszteri ügy miatt folyik eljárás egy békéssámsoni férfi ellen. K. T. a helyi diszkóban megrendezett mulatságon minden különösebb előzmény nélkül lefejelt majd megrugdosott egy másik helyi lakost. Az áldozat szerencsére könnyebb sérülésekkel úszta meg, így K. ellen garázdaság miatt indult eljárás - tudtuk meg az Orosházi Rendőrkapitányság legutóbbi sajtótájékoztatóján. Az egyik helyi diszkóban verekedett, ezért eljárás indult Sz. Sz. orosházi lakos ellen. A férfi február 3-án bántalmazott egy ugyancsak helyi fiatalembert, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Zsebtolvajt fogtak a minap Orosházán, ellenük a helyi kapitányság folytat eljárást. G. A. és G. S. helyi lakosokat azzal gyanúsítják, hogy a város egyik rosszhírű szakaszán, a Kutasi utcán egy férfi zsebéből kirántották annak pénztárcáját és mobiltelefonját.

Fosztogattak a biztonságiak
2002. február 6. 23.00
Az őrzésükre bízott értékeket dézsmálták a biztonsági őrök, ezért az Orosházi Rendőrkapitányság lopás miatt folytat ellenük eljárást. A két gádorosi férfi közúti ellenőrzés során bukott le.
J. Gy. és P. L. gádorosi lakosok gépkocsijában a rendőrök nagy mennyiségű élelmiszert találtak. A csomagtartó és az utastér 30 kilogramm pulykacombot, 28 szál pulykakolbászt és három doboz libamájkonzervet rejtett. Ezek származásáról nem tudtak megnyugtató választ adni, ezért bevitték őket a kapitányságra. Itt kiderült: a két fiatalember bizonsági őrként dolgozik a helyi baromfi-feldolgozónál, s a húsféléket innen lopták el.
A kocsiban hét doboz zárjegy nélküli cigarettát is találtak, ezeket a férfiak a piacon vásárolták, így ez ügyben a VPOP illetékes szervezi nyomoznak.

Csalók, tolvajok
2002. február 6. 23.00
Egy makói férfit csapott be a közelmúltban D. G. orosházi lakos - legalábbis az Orosházi Rendőrkapitányság a sértett feljelentése szerint erre gyanakszik. A bonyolult ügy lényege, hogy D. G. meghatalmazást adott későbbi áldozatának, hogy járjon el nevében egy gépkocsi ügyében. A megbízott saját pénzéből fizetett be D. helyett több mint hatszázezer forintos tőketartozást, aki ezt nem adta meg neki, sőt nem is hajlandó erre.
Ugyancsak csalás miatt folytat eljárást az orosházi rendőrkapitányság S. Sz. orosházi lakos ellen. A férfit egy helyi magánszemély feljelentése alapján azzal gyanúsítják, hogy egy általa megvásárolt szórakoztatóelektronikai berendezést nem fizetett ki határidőre. A kár ötvenezer forint.
F. M. tótkomlósi lakost azzal gyanúsítják a rendőrök, hogy egy helyi tanya műhelyéből ellopott két sarokcsiszoló gépet. A berendezések értéke harmincezer forint.

Régi idők krimije
Hol szorít a cipő?
2002.02.01. 08:00:50
Az 1920-as évek elején úgynevezett kényszerkölcsönt vezettek be a magyar-osztrák közös pénzre, s a bankjegyeket felülbélyegzéssel látták el, s csak ezek minősültek hivatalos fizetőeszköznek. A kényszermegoldás természetesen megindította a bűnözők agyát is, sőt akadtak olyan - egyébként korábban tisztes - üzletemberek, hivatalnokok, mérnökök is, akit a gazdasági kényszer a bűn útjára vitt.
1920-ban egy tavaszi napon az egyik legnagyobb fővárosi bankból jelentették, hogy nagy mennyiségű hamis bélyezővel ellátott pénzzel fizettek. Kiderült, hogy 69 ezer koronája nagy részét egy pesti cipőgyáros, bizonyos Steinfeld hamis bankókban fizette be. A cipőgyárost mindenki megbízható úriembernek ismerte, ezért kételkedtek, hogy ő áll a hamisítási ügy mögött, azonban a rendőrök úgy döntöttek: figyeltetni fogják.
Néhány nap után kiderült, hogy Steinfeld naponta találkozik egy fiatalemberrel az egyik jónevű kávéházban, s e randevúkon egy-egy boríték rendszeresen gazdát cserél. A fiatalemberről kiderült, hogy egy Simon nevű fővárosi alkalmazott, aki a találkákat követően egy Királyi Pál utcai lakásba indul. A figyelés harmadik napján Simon egy huszonéves férfival jött le a lakásból. Együtt elsétáltak az Emke kávéházba, ahol megvacsoráztak, és elülbélyegzett ezressel fizettek.
Ennél több bizonyosság nem is nagyon kellett a rendőröknek: már csak a megfelelő alkalom hiányzott a tettenéréshez. Erre néhány nap múlva sor is került: lesben állva megvárták a férfi, Czinkotai Károly elbocsájtott mérnöki rajzoló hazatérését, s amikor éppen ki 
akarta nyitni a Királyi Pál utcai lakás ajtaját, lecsaptak rá. Az albérleti szobában megtalálták a felülbélyegzéshez szükséges eszközöket, valamint 120 darab felülbélyegzetlen 
és 30 darab felülbélyegzett bankjegyet. A férfi nem látta értelmét tagadni, hiszen minden bizonyíték ellene szólt. Vallomásában elmondta: kezdetben csak saját pénzét bélyegezte felül, hogy néhány száz koronáját megmentse a kényszerkölcsöntől, de barátja, Simon jó üzletet látott a jól sikerült hamisításban, s vállalkozott a bélyegzendő bankjegyek beszerzésére. Így került a képbe a cipőgyáros, aki az anyagi csődöt elkerülendő lépett a bűn útjára.
Korbely György

Két hét szobafogság?
2002.02.01. 08:00:50
Két hétig tartottak fogva egy öcsödi férfit egy orosházi lakásban a közelmúltban, aki kihasználva őrzői éberségét tudott csak megszökni - legalábbis állítása szerint. Az ügy hátterében családi viszály áll, a rendőrség személyes szabadság megsértése miatt folytat eljárást.

A Szolnok megyei férfi élettársával, az asszony nőrokonával, valamint annak élettársával élt közös háztartásban Orosházán. A nyomozás eddigi adatai szerint a későbbi feljelentő és élettársa, valamint a család többi tagja közt megromlott a viszony, melynek alapja anyagi eredetű volt. Innen azonban kétféle verzió feszül egymásnak: a férfi azt állítja, hogy rázárták az ajtót és nem hagyhatta el a lakást, sőt bántalmazták is fogva tartói. A meggyanúsított családtagok szerint ilyesmiről szó sincs, a volt élettárs bosszút akar állni rajtuk.
Rendőrségi forrásból úgy tudjuk: a nyomozást nehezíti, hogy a férfi nem tudja bizonyítani vádjait, sőt állítólagos bántalmazásáról nem vetetett fel látleletet. Ugyancsak bonyolítja a helyzetet, hogy miután elhagyta a lakást, azonnal Öcsödre utazott, s csak a területi rendőrkapitányságon tett feljelentést.

Orosházi hírmix
2002.02.01. 08:00:50
Két Rolex óra volt a zsákmánya annak az ismeretlen tettesnek, aki a napokban feltört egy autót egy orosházi parkolóban. A gádorosi sértett kára kétmillió forint.
*
Közel félmillió forint értékű ékszert, valamint készpénzt loptak el ismeretlenek egy orosházi lakásból. Az ismeretlen tettes a lakástulajdonos szerint álkulcs használatával jutott be.
*
December 28-a és január 18-a között ismeretlen tettesek leszedték egy tótkomlósi hétvégi ház tetőszerkezetéről az össze hullámpalát. A tulajdonos kára 300 ezer forint.
*
Nem mindennapi lopási ügy hever az orosházi nyomozók előtt: egy asszony azért tett feljelentést volt élettársa ellen, mert az állítása szerint ellopott tőle három darab 40 kilogrammos süldőt. A kár 60 ezer forint.
*
Ritkán indul eljárás női ittas vezető ellen, most azonban Orosházán ez történik. N. S.-né helyi lakos a nyomozás eddigi adatai szerint alkoholos állapotban ült a volán mögé, míg a város egyik forgalmas pontján, a Könd utcán meg nem állították a rendőrök.
*
Hamis adásvételi szerződéssel iratta át Mercedes tehergépkocsiját B. F. nagyszénási lakos, ezért okirathamisítás miatt indult ellene eljárás. A nyomozás az APEH megyei igazgatósága jelzését követően indult meg az orosházi kapitányságon.
*
Két és fél kilométernyi aluminium vezetéket loptak el ismeretlen tettesek Nagyszénás külterületén egy DÉMÁSZ-hálózatról. Az ismeretlen � és vélhetően hozzáértő � tettesek másfél millió forintos kárt okoztak.
 

Régi idők krimije
Az álarisztokrata esete az álénekesnővel
2002. január 24. 09.00
A szerelem okozta a huszadik század elejének egyik legismertebb nemzetközi szélhámosának vesztét, aki nem is akárkibe szeretett bele, hanem abba a rendőrnőbe, aki csapdát állított neki.
Sipos József, a megnyerő modorú és vonzó külsejű magyar szélhámos Európa-szerte szedte főúri áldozatait. Módszere végtelen egyszerű volt: az unatkozó, férjük által elhanyagolt, vagy éppen kalandvágyó egyedülálló dámákat az ujja köré csavarta, majd odébbállt pénzükkel, ékszerükkel, vagy egyszerűen csak élősködött egy darabig a nyakukon, többnyire lord Lingskey, Chetan márki, vagy éppen Bontorillé gróf álneveken.
Éppen egy londoni szállodában pihente ki hódításainak fáradságát, illetve élte fel friss zsákmányát, amikor a recepción egy orosz énekesnővel ismerkedett meg. A szigetország fővárosában járatlan hölgy hamar a bizalmába fogadta, sőt milliókat érő ékszereit szeme láttára helyezte el a bankban. A szélhámos természetesen amint tehette, viaszmintát vett a széfkulcsról, s várta a megfelelő pillanatot.
Ez azonban váratott magára, hiszen a pár egyre jobban összemelegedett, az álarisztokrata férfit pedig eddig nemigen tapasztalt érzés kerítette hatalmába. Ezért igyekezett kihasználni az együttlét minden percét. Igazi románc alakult ki az énekesnő és az annyi női szívet összetörő férfi között, talán mert az asszony sokkal hűvösebbnek, tartózkodóbbnak bizonyult, mint a korábbi hódítások naiv áldozatai. Sőt, néhány nap múlva Sipos József célzásokat tett a házasságra is - ezúttal tiszta szívből.
"Egyik este az Apolló páholyában szerelmes csókokkal árasztottam el gyönyörű, hófehér kezét. azután egy másik nap este, amikor az ajtaja előtt elbúcsúztunk, oly sokat ígérően mosolygott� Másnap már egy kis otthonról is beszéltem neki, ahol majd élnék, ha egyszer rászánom magam a házasságra. Ő felnevetett, és kételkedve azt mondta: A házasságot nem magának találták ki, márki!" - emlékezett vissza egy korabeli újság lapjain.
A fordulat egy ragyogó délutánon történt meg: a Hyde parkba indultak lovagolni. Egy kietlen szakaszon a férfi leugrott lováról és színpadias mozdulattal az énekesnő elé térdelt: legyen a feleségem! Válasz helyett azonban két ostorcsapást kellett elviselnie, a bokrok mögül pedig két detektív ugrott elő és megbilincselték: megvagy! Kiderült, hogy a Scotland Yard ügynöke volt az "orosz énekesnő", akinek későbbi karrierjét alapozta meg a nemzetközi szélhámos leleplezése.
Korbely György

A bíró szerint a tolmács alkalmatlan
Elnapolták a gyilkossággal gyanúsított ukránok büntetőperét
2002. január 22. 09.00
A tolmács alkalmatlanságára hivatkozva egy hétfőn megkezdett tárgyalást napolt el a Békés Megyei Bíróság egyik büntetőtanácsa. Az ügyészség a perben azzal vádolja az ukrán Szergej Kupinszkijt és Igor Kovalenkot, hogy 1999 novemberében egy piachoz közeli békéscsabai lakásában előre kitervelten, nyereségvágyból megölte és kirabolta G. Ilonát és albérlőjét, Gy. Györgynét.
Az ügy érdekessége, hogy tavaly decemberben azért napolta el ugyanez a büntetőtanács a per tárgyalását, mert a vádlottak elmondták: bár ukrán nemzetiségűek és ukrán állampolgárok, ám az anyanyelvük az orosz, így az ukrán nyelvre lefordított vádiratot nem értik tökéletesen. A hétfői tárgyaláson többször felmerült a kétely a bíróban, hogy a szó szerint és szabatosan adja-e vissza az elsőrendű vádlott vallomását a tolmács. A tanácsvezető bíró kérdésére a fordító elmondta: a hetvenes években, a Szovjetunióban szerzett diplomát, ehhez hozzátette, legutóbb két évvel ezelőtt végzett szinkrontolmácsolást.
Baur Péter, a Békés Megyei Bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivő érdeklődésünkre elmondta: általában bírósági végzés után az Igazságügyi Minisztérium szakértői névjegyzéke alapján rendelik ki a tolmácsokat. Emellett figyelembe veszik, hogy nyomozati szakban kik segítették fordításukkal a rendőrség munkáját. A bírósági szóvivő megjegyezte, nemegyszer az ügyvédek kérik a fordítást végző szakember alkalmatlanságának megállapítását. De volt olyan eset, amikor egy iráni kamionsofőrhöz kihívott perzsa tolmács maga jelezte, hogy másik nyelvjárást beszél, mint a vádlott, ezért megbízatásának nem tud eleget tenni.
B. T.

Egy gyulai emberrablás története
Két férfi, egy eset
2002. január 21. 22.00
Már hírül adtuk, hogy az elmúlt év decemberében, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság meghallgatása után őrizetbe vette, majd a Békéscsabai Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Sólyom Sándor budapesti pénzügyi vállalkozót. Nem másról, mint az időközben megszűnt Falcon Bróker Kft. volt tulajdonosáról és az Újpesti Torna Egylet (ÚTE) labdarúgó-csapatának egykori legfőbb támogatójáról van szó, akinek nevét az utóbbi időszakban a HVG és néhány országos napilap többször összefüggésbe hozta az ÁPV Rt. nemrégiben kinevezett vezérigazgatójával, Pomázi Csabával. Hajdú Antal ezredes, bűnügyi igazgató érdeklődésünkre elmondta: Sólyom ellen emberrablásban való bűnsegédi részvétel gyanúja merült fel. A két részletben "kiegyenlített" váltságdíj nagysága valamelyest meghaladta az 53 millió forintot, amit egy gyulai ügyvéd szurkolt le - értesült lapunk.

"Tavaly nyáron hallottunk valamit arról, hogy P. Sándort elrabolták, de nem vettük túlságosan komolyan, mert tudtuk: vele minden, és annak az ellenkezője is megtörténhet" - mondta érdeklődésünkre egy neve elhallgatását kérő jó nevű Békés megyei ügyvéd kollégájáról.
Hajdú Antal ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójától megtudtuk: tavaly semmilyen hivatalos tájékoztatót nem adtak ki arról, hogy saját feljelentése nyomán tett vallomása szerint élettársával, valamint barátjával együtt elrabolták és fogva tartották ismeretlen elkövetők dr. P.-t, akitől nagy összeget csikartak ki. A nyilvánosság mellőzésére - emlékezett vissza az ezredes - az ügyvéd személye és az ellen folyó büntetőügyek miatt volt szükség. A bűnügyi igazgató elmondta, hogy a nem mindennapi ügyben a történtek után egy hónappal tett feljelentést a sértett ügyvéd, így forrónyomos nyomozásra esélyük sem volt.

Ötvenhárom millió forint
A rendőrség az eltelt hónapokban kiterjedt nyomozást folytatott, így világossá vált, hogy mi történt, az egyelőre viszont kevésbé, hogy miért történt. Az ezredes elmondta, hogy az elmúlt hónapokban többször meghallgatták a budapesti Falcon Bróker Kft. egykori tulajdonosát, Sólyom Sándort, és ellene összegyűlt bizonyítékok nyomán 2001. december 21-ei meghallgatása után őrizetbe vették, majd két nappal később a Békéscsabai Városi Bíróság elrendelte a harminc napos előzetes letartóztatását. Az azóta eltelt időben a rendőrség kérte a bíróságtól a letartóztatás meghosszabbítását. Sólyom nem működik együtt a hatóságokkal, és eddig nem tett vallomást. A jelenleg is folyó nyomozás érdekeire hivatkozva Hajdú Antal nem árult el többet az emberrablásos ügyről, ám annyit még megjegyzett: bűnsegédi gyanú merült fel a fővárosi pénzügyi vállalkozó ellen.
Névtelenségüket kérő forrásaink arról tájékoztattak, hogy tavaly májusban Gyulán járt Sólyom Sándor, aki egy, a Várfürdőhöz közeli házban szállt be, amely történetesen dr. P.-é volt. Kettejük ismeretsége több évre visszamenő, de nem tudni pontosan, hogy mikortól datálható. Egyes informátoraink nem zárják ki, hogy akkor ismerkedtek meg, amikor a futballisták játékjogával is rendelkező és ezzel kereskedő gyulai ügyvéd eladta az Újpesti Torma Egyesületnek (ÚTE) a Békéscsabán futballozó Árgyelán Jánost, akit 1995-ben az Év labdarúgójának választottak.
A tavaly májusi napon együtt sétált a békési fürdővárosban dr. P. és élettársa, K. Márta, valamint Sólyom Sándor. Ekkor telefont kapott az ügyvéd, hogy az általa árult házat egy érdeklődő megnézné. Éppen ebben az ingatlanban lakott Sólyom Sándor. Amikor hárman a helyszínre értek, ott két álarcos ember lesben várta őket, akik erőszakkal lefogták és megkötözték a két férfit és a nőt. Hármójukat durván és életveszélyesen megfenyegették, ha nem fizetnek nekik több tízmilliós összeget. Ennek hatására dr. P. Sándor telefonon felvette a kapcsolatot a bankjával, ezt követően másnap Sólyom elment a pénzintézetbe, és dr. P. meghatalmazását bírva felvette az addigra összeszedett 16 millió forintot. A pénzt visszavitte a fogva tartókhoz, akik annak fejében engedték el túszaikat, hogy további 37 milliót egy héten belül átadnak nekik egy budapesti bevásárlóközpont parkolójában. Ez utóbb - állítólag - megtörtént. Így összesen 53 millió forinttal "könnyítették meg."

Háromfajta értelmezési lehetőség
Amikor több hét múlva dr. P. feljelentést tett az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon, akkor az ügyet vizsgálók nem értették, miért csak akkor fordult hozzájuk a sértett. De szöget ütött fejükben, hogy miért bíztak meg mind az álarcos banditák, mind az ügyvéd és élettársa Sólyom Sándorban, aki a bankba küldtek a nagy összegért. A történtek óta eltelt több mint félévben a békési rendőrök többször kihallgatták Sólymot, aki az idézéseknek eleget tett. Értesüléseink szerint december végén telefonos híváslisták alapján rendelték el Sólyom őrizetbe vételét, majd előzetes letartóztatásba helyezését.
Informátoraink között akad olyan, aki szerint az emberrablásos történetet legalább háromféleképpen lehet értelmezni. Így elhihető, hogy minden úgy igaz, ahogy a látszat mutatja. Azaz: három embert elraboltak, és egyikőjüktől - életveszélyes fenyegetések hatására - nagy összeget tudtak kicsikarni. A másik verzió szerint Sólyom kétfelé játszhatott. Látszólag fogva tartott volt, de nem elképzelhetetlen, hogy szándékegységben volt az emberrablókkal. (Ezt erősítheti, hogy a postás szerepét eljátszó Sólyom Sándor a bankba menet vagy onnan jövet nem értesítette a rendőrséget, pedig módjában állt volna. És egyelőre nem tudni, kik állhattak megbízóként az emberrablás hátterében, s nem tudni, ki volt a két álarcos.) Végül azt sem lehet kizárni, hogy az egész történet "kamu", és arra szolgál, hogy esetleges hitelezői előtt dr. P. Sándor bizonyítani tudja: nem tud fizetni, hiszem rendesen "megkopasztották".
Dr. P. megkeresésünkre egynapi gondolkodási időt kért, hogy eldöntse: nyilatkozik-e vagy sem. Végül ez utóbbi mellett döntött, de annyit elárult: nem tartozik senkinek pénzzel, másrészt, nagyot csalódott Sólyomban. A harmadik, "kamu-verzió" esetében is bűncselekmény gyanújáról beszélhetünk, mert az ügyvéd élettársa nem volt a történtekbe "beavatva", így az emberrablás továbbra is fennáll, más vonatkozásban a hatóság félrevezetéséről is szó lehet.
Dr. Juhász István, a Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnöke kérdésünkre elmondta: megfelel a valóságnak, hogy a testület fegyelmi bizottsága eljárást folytat dr. P. ellen. Minderre azért került sor, mert jelenleg több büntetőügyben folyik eljárás az ügyvédi kamara tagja ellen, ezek jogerős lezárásáig a kamara felfüggesztette a megindított eljárást.

Kárpótlási panama?
Több független forrás erősítette meg, hogy dr. P. ellen folyó ügyek közül egy, a kárpótlási földekkel összefüggő a legfajsúlyosabb.
A Békés Megyei Napló dr. Fazekas Gézától, a Békés Megyei Főügyészség vezető munkatársától, sajtószóvivőtől megtudta: közokirat-hamisítás bűntette miatt 2001. január 18-án emelt vádat a Szarvasi Városi Ügyészség három vádlott ellen, akik között ott találjuk dr. P. S. gyulai ügyvédet. (Több elfogultsági indítvány miatt az ügyben még egyetlen tárgyalást sem tartottak. - B. T.) Az ügyészi vádindítványból kiderül: a történet 1993-ig nyúlik vissza, amikor a három későbbi vádlott elhatározta, hogy a Békéscsabához közeli Csabaszabadi környékén kárpótlásra jogosult személyek közreműködésével termőföldet szerez. A kárpótoltak meghatalmazást adtak a harmadrendű K. G.-nek, hogy kárpótlási jegyeiket felhasználva licitáljon a földekre, ám előre megállapodtak a kárpótlási jeggyel rendelkezőkkel, hogy a földeket bizonyos idő után eladják nekik. A későbbi vádlottak 1994-ben betéti társaságot alapítottak azzal a céllal, hogy a kárpótlás révén földet szerzők az ingatlant apportként beviszik a bt.-be, ennek ellenértékét a társaság tagjai kifizetik, így a bt. tulajdonába kerülnek a földek.
A bt. bejegyzési kérelmét többszöri hiánypótlásra történt felszólítás után 1996-ban elutasította a Cégbíróság, ugyanis a földek tulajdoni lapjait a bt. tagjai nem csatolták be. Ez azonban azt jelentette, hogy így a földterületek beapportálása sem történt meg a bt.-be, így a földek tulajdonjoga a kárpótoltaké maradt. 1998 végén és 1999 elején a három későbbi vádlott iratokat nyújtott be a békéscsabai földhivatalhoz. Ezek olyan adásvételi szerződések voltak, amelyek valótlan helyrajzi számokat és az árverések előtti, meghamisított dátumokat tüntettek fel. A jogászok ezt nevezik "intellektuális közokirat-hamisításnak", ugyanis hatósághoz olyan iratot, jelen esetben adásvételi szerződést adtak be, amelyről tudván tudták, hogy hamis adatokat tartalmaznak, ám az eljárás végén hivatalos közirattá lesz a földhivatali dokumentum.
A vádirat szerint harmincegy tétel földterületről van szó, ezek egy része átfutott, másik része fennakadt a békéscsabai földhivatal hálóján. Az ügyben dr. P. S. a másodrendű vádlott, az első- és a harmadrendű társa "civilek", ami ebben az esetben annyit jelent, hogy nem ügyvédek. A vád szerint P. S. tizenhat befejezett közokirat-hamisításban és nyolc esetben ennek kísérletében vett részt. A Szarvasi Városi Ügyészség dr. P. S.-re felfüggesztett börtönbüntetést kért, mellékbüntetésként pedig azt, hogy tiltsák el a foglalkozásának gyakorlásától. A vádlottak az eljárás során nem ismerték el bűnösségüket, ártatlanságukat hangoztatják.

A beígért golyó
Néhány hónapja Békés megyei rendőri, jogászi és alvilági körökben tarja magát az a vélekedés, hogy az ismert gyulai, de békéscsabai irodával rendelkező - és azt megtartó - ügyvéd gyors és a külső szemlélő számára érthetetlen Szentendrére történt költözése mögött az a fenyegetés állt, amely szerint egyesek golyót ígértek neki. Mások úgy vélik, nem volt ilyen súlyos a helyzet, de forró lett a talaj az ügyvéd lába alatt, és az elrablása volt a végső lökés, hogy megváltoztassa lakhelyét.
Kollégái közlése szerint dr. P. az utóbbi években már kevésbé foglalkozott klasszikus ügyvédi tevékenységgel. Ingatlanokat vett és adott, labdarúgók játékjogát vette és adta tovább, valamint a kárpótlással kapcsolatos földügyletek környékén ténykedett.

Feltűnő azonosságok
Legutóbb dr. P. Sándor ügyvéd neve akkor merült fel a sajtóban, amikor a Békés Megyei Bíróság büntetőtanácsa előtt elkezdődött az az egymilliárd forintos olajper, amelynek elsőrendű vádlottja a gyulai. Dávid Péter. Dr. P. hivatalosan az ő meghatalmazott védője ma is, ám eddig egyetlen tárgyaláson sem jelent meg, így a vádlott védelmét egy másik ügyvéd látja el. Dr. P. Sándor ellenjegyző ügyvéd volt Dávid Péter egyik cégének alapításakor. Emellett a per másodrendű vádlottja, Marton János az előzetes letartóztatásból írt levelét megfogták. Ezt fiának címezte azzal: "ha pénzre van szüksége, akkor menjen P.-hez." Az ügyész ezért kérte dr. P. Sándor meghallgatását, amit a tanácsvezető bíró elutasított.
Több, egymástól független forrásból arról értesültünk, hogy a tavaly májusi gyulai emberrablásnak és zsarolásnak lehetnek szélesebb összefüggései. Ugyanis tavaly ősszel ehhez hasonló bűncselekmény történt Kecskeméten, és gyanú merült fel: az ügy kitervelői és végrehajtói között feltűnő azonosságok mutatkozhatnak.
Bod Tamás

Régi idők krimije
Azok a fiatalok!
2002. január 16. 22.00
A rendőrség nagy erőkkel kereste a fiatalkorú R. Alice budapesti lakost, aki magával vitte édesanyja egyik értékes ékszerét is. A mindössze 14 éves kislány akkor került elő, miután elfogyott a briliánsért kapott pénz, s így terhére lett annak a férfinak, aki a bűnbe vitte.
A fenti bekezdés bármelyik mai napilap kishíre lehetne, de nem az: 1920-ban jelent meg több újságban, s nem ez volt az egyetlen gyermek-, illetve fiatalkorúakkal kapcsolatos ügy. Akik tehát az ifjúság morális állapotán aggódnak, gondolkodjanak el: nagyszüleik korosztályában is akadtak fekete báránykák.
Itt van mindjárt S. Antal 14 éves gimnazista esete, akire egy szórakozóhelyen figyeltek fel a rendőrök. A még szinte gyermek úrifiú felnőtteket megszégyenítő módon mulatott könnyű nők társaságában, az asztalon drága italok, a cigány pedig a vidám nótákat húzott. Kiderült: a fiatalúr édesapja előző este elutazott, ám véletlenül nyitva felejtette a páncélszekrényt, melyből a fia 40 ezer koronát emelt ki, amelyből 18 ezret el is vert.
Ugyancsak korán érezte magát felnőttnek A. R., egy fővárosi tőzsdeügynök fia: egy 45 éves asszony elcsavarta a fejét, s miatta nem csak tanulmányait hanyagolta el, hanem a nő utasításainak megfelelően elkezdte lopkodni édesanyja ékszereit is. A család és a rendőrség először a cselédségre gyanakodott, ám hamarosan kiderült az igazság. Az ékszerek soha nem kerültek elő, hiába hallgatták ki a harminc évvel idősebb nőszemélyt, a fiatalember így összesen százezer korona kárt okozott a családnak, ami 1920-ban igen tekintélyes összegnek számított.
Ugyancsak ebben az időszakban foglalkozott a sajtó az ugyancsak 14 éves B. Hédi esetével. A lányt naivsága, hiszékenysége sodorta bajba. Történt ugyanis, hogy a kortársainál érettebb, szemrevaló lány az utcán megszólította egy idősebb férfi. A lánynak persze mindez imponált, így nem volt ellenére, hogy moziba, majd egy elegáns étterembe vitte újdonsült ismerőse, aki, mint kiderült, még cukrot is vásárolt neki. Vacsora közben finom borokat ittak, melyek megártottak a lánynak, így maga sem emlékezett később pontosan, mi történt az éjszaka. Annyi bizonyos: a cukros bácsi megerőszakolta. A lány azonban még azt sem tudta megmondani, hogy hol lakik megrontója.
A fiatalság erkölcsi romlásáról ezen ügyek kapcsán aggódó cikkek sora jelent meg. A megszólaltatott szakemberek, pedagógusok megállapították: minden esetben felfedezhető a szülők felelőssége, akiket túlságosan lekötött a munkájuk, így nem jutott elegendő idő gyermekeikre.
Korbely György

Csalók, sikkasztók
2002. január 16. 22.00
Az Orosházi Rendőrkapitányságon több olyan ügyen folyik nyomozás, melyeknek gyanúsítottjai az emberi hiszékenységet kihasználva igyekeztek anyagi és egyéb előnyökhöz jutni. Ezekből nyújtunk át egy csokrot.
656 ezer forintos csalás miatt nyomoz az orosházi rendőrség egy ózdi cégvezető feljelentése alapján. Az ügy gyanúsítottja R. I helyi lakos, aki egy kft. nevében tavaly októberben acélcsöveket rendelt az ózdiaktól, ám nem teljesítette fizetési kötelezettségét sem a 15 napos határidőn belül, sem azt követően.
T. I. debreceni lakost gyanúsítják azzal, hogy tavaly júliusban ellopta egy tótkomlósi lakos bankkártyáját. Sőt, sikerrel használta is azt, ugyanis a gyanú szerint - több tranzakcióval - 70 ezer forinttal rövidítette meg a hozzá tartozó bankszámlát.
Ismeretlen tettes csapott be egy csanádapácai lakost. A jól szituált férfi tavaly novemberben a későbbi sértett betonkeverőjét kérte kölcsön, ám a megadott határidőre nem vitte vissza azt. Sőt, a kölcsönszerződésen hamis adatokat tüntetett fel. A kár 150 ezer forint.
Sikkasztás miatt indult eljárás egy orosházi asszony ellen. M.-né K. É. még a karácsonyi ünnepek előtt kölcsönzött ki egy takarítógépet az egyik helyi szaküzletből, ám azt a megadott határidőre sem vitte vissza, többszöri felszólítás ellenére sem.

Kék hírek az orosházi térségből
2002. január 16. 22.00
Cserbenhagyás miatt indult eljárás Orosházán B. K. helyi lakos ellen. A férfit azzal gyanúsítják, hogy újév hajnalán gépkocsijával nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett, ezért kanyarodás közben kisodródott és nekiütközött egy arra haladó gépkocsival, majd megállás nélkül továbbhajtott. Igaz, személyi sérülés nem történt, azonban B. K.-nak cserbenhagyás miatt felelnie kell.
*
Megloptak egy beteget 2001 őszén az orosházi kórházban. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik, aki egy szarvasi lakos kabátzsebében őrzött ötvenezer forintját tüntette el.
*
Harmincezer forintos kárt okoztak ismeretlen tettesek a MOL Rt. kardoskúti telephelyén a közelmúltban. Az ismeretlen tettesek levágták az egyik bejárat lakatját, majd az egyik melléképület tetejéről nagy mennyiségű hullámlemezt vittek magukkal.
*
Bizonyára emlékezetes marad annak a kardosi lakosnak csanádapácai útja, akinek feltörték a kocsiját a közelmúltban a községben. Az ismeretlenek egyebek közt 250 ezer forint készpénzt találtak az autóban.
 

Régi idők krimije
Az igazságosztó hírlapíró
2002. január 9. 22.00
Balázs Ignác törvényszéki tudósító nem csak azzal vonult be a XIX. század második felének sajtó- és kriminalisztikai történetébe, hogy számos érdekes ügyet osztott meg olvasóival, hanem azzal is, hogy tényfeltáró munkájának köszönhetően két esetben is sikerült ártatlanokat szabadlábra helyeztetnie.
Ami, akárhogy is nézzük figyelemre méltó tény a Monarchia korában, s elgondolkodtató mai viszonyainkat tekintve is. Az egyik általa tisztázott ügy vádlottja egy egyszerű vidéki ember volt, aki immár hat esztendeje raboskodott a szegedi börtönben, s rabtársaihoz hasonlóan nem nyugodott bele büntetésébe: folyamatosan perújrafelvételi kérelmekkel bombázta a bíróságot. A börtön lelkésze nem lévén ugyan igazságügyi szakértő, de a lélek jó ismerőjeként szintén arra hívta fel az illetékesek figyelmét: számos tényező azt súgja neki, hogy Köteles Mihály ártatlan. Az igazságszolgáltatás emberei tovább ültek az aktákon, nem így Balázs Ignác, aki véletlenül bukkant az ügyre, s szerencsés módon lehetősége nyílt betekinteni az iratokba. Hosszú órákat, napokat töltött az aktahegyek felett, s rájött: valami tényleg sántít. Éles hangvételő cikkekben hívta fel a figyelmet az eljárás visszásságaira, a tanúvallomások ellentmondásaira. A cikkek nagy visszhangot váltottak ki, s a közvélemény nyomására az 1880-as évek második felében sikerült elérni, hogy Köteles Mihály ügyét újratárgyalják. 
Ugyanebben az időszakban történt, hogy az akkor még községi rangot viselő Újpesten elszaporodtak a betörések, s egy éjszakán elfogtak egy gyanúsan viselkedő házalót, sőt civil üldözői fegyverrel meg is sebesítették. Ellene szólt, hogy a felszólításra menekülni próbált, batyujában ócska, holmik voltak (amelyeket zsákmánynak véltek), de az is, hogy aki meggyanúsította, nem volt más, mint az egyik helybéli villa tulajdonosa, Ódry Lehel énekmővész. A bíróság nyolc hónapot szabott ki a férfira, akik váltig tagadott. A hírlapíró aki maga is jelen volt a főtárgyaláson úgy találta, hogy emberünk ártatlan, s mindennek hangot is adott lapjában, de Kozma Sándor főügyész figyelmét is felhívta az ellentmondásokra. A főügyész bekérette az aktákat és kiderült az igazság.
Korbely György

Súlyos sérülést okozott a részeg biciklista
2002. január 9. 22.00
Gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt kell felelnie annak az ittas kerékpárosnak, aki november 23-án elesett a kaszaperi úton Orosháza külterületén, s emiatt egy szabályosan közlekedő autós nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mint arról korábban beszámoltunk, egy Mezőkovácsházára tartó teherautó vezetője - hogy a tragédiát elkerülje az előtte fekvő biciklista, N. I. miatt - az árokba kormányozta jármővét - tudtuk meg az Orosházi Rendőrkapitányság sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámoltak, hogy sikkasztás miatt indult rendőrségi eljárás Sz. J.-né mezőkovácsházi lakos ellen, aki egy esztendeje kölcsönkért egy értékes edénykészletet az egyik terjesztőhálózat orosházi munkatársától, legalábbis a feljelentés szerint. Célja az volt, hogy termékbemutatókon ismerteti annak előnyeit. Csakhogy a 160 ezer forint értékő konyhai eszközöket a gyanúsított eladta, s annak ellenértékével sem számolt el. Egy orosházi autókölcsönző tett feljelentést a közelmúltban L. T. tótkomlósi lakos ellen. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a határidő lejárta után nem vitt vissza egy Seat Toledo gépkocsit, valamint a bérleti díjat sem fizette ki. A kár 840 ezer forint. A férfi ellen sikkasztás miatt indult eljárás az orosházi kapitányságon. 

Friss kékhírmix
2002. január 9. 22.00
Bolti szarka ellen indult eljárás az Orosházi Rendőrkapitányságon. R. L. szedresi lakost azzal gyanúsítják, hogy az egyik áruházlánc helyi, illetve egyik fővárosi üzletéből különböző árukat lopott, egyebek közt illatszereket és pálinkát.
*
Tartás elmulasztása miatt indult eljárás a közelmúltban Sz. Z. békéssámsoni lakos ellen. A feljelentés szerint a férfi rendszertelenül fizeti a rá kirótt 4400 forintos havi tartásdíjat.
*
Nem történt személyi sérülés annál a meglehetősen veszélyes tőzesetnél, melyhez Kiscsákóra hívták ki a tőzoltókat a napokban. A tüzet a nyomozás eddigi adatai szerint a csempekályhából kipattanó szikra okozta, mely felrobbantott egy gázpalackot is. 

Régi idők krimije
Pénzhamisítás a börtönben
2002-01-02 18:50:00
A XIX. század végének magyarországi, főként a fővárosi börtönviszonyaira nem volt jellemző, hogy azok visszatartották volna a bőnözőket az árnyékos oldaltól. A büntetésvégrehajtásban tapasztalható lazaság odáig fajult, hogy a tömlöcben hamis pénzt is készítettek. Ezt elégelte meg az állami rendőrség, és évtizedekkel megelőzték a forgatókönyvírókat: beépített detektívet küldtek a börtönbe. Több korabeli feljegyzés szerint a lazaság odáig fajult, hogy a börtönőrök az elítéltekkel barátkoztak, sőt előfordult, hogy éjszakánként magukra hagyták őket: fogták magukat és elmentek szórakozni. Gúthi Soma, a korabeli kriminalisztikai szakíró egyebek közt leírja: ha valamelyik rab megunta a kosztot, könnyen megszökhetett. Az Újvilág utcai fogházból átmászott a szomszédos megyeház udvarára, onnan benyitott valamelyik irodahelyiségbe, annak ablakából pedig kiugrott, vagy kötélen leereszkedett a Gránátos utcába. A fogházőrök a szökést rendszerint csak másnap vették észre, és csak harmadnap jelenttették a börtönfelügyelőnek, az pedig egy hét múlva értesítette az esetről a királyi ügyészt. Előfordult, hogy egy fogoly vasárnap megszökött, hétfőn betört valahová, kedden elrejtette a lopott zsákmányt, szerdán pedig visszaszökött a börtönbe. Senkinek sem jutott eszébe, hogy a friss betörés tettesét éppen a börtönben keresse (közreadja Csengeri Hajdú Sándor). Azt már azonban nem nézhették tétlenül a hatóságok, hogy hamis tízforintosok kerültek forgalomba a fővárosban, mégpedig egyes gyanúk szerint a börtönből. Erre a következtetésre úgy jutottak, hogy a hamis pénzzel minden esetben börtönőrökhöz vezettek a szálak. A rendőrség egy detektívje ügyészi engedéllyel "beköltözött" a dutyiba, s napokig élte a rabok mindennapos életét és figyelt. Hamar rájött, hogy a megoldás a börtönirodán keresendő: ott dolgozott ugyanis egy korábban hasonló ügyek miatt már ismert elítélt, akinek sikerült elnyernie bizalmát, ennek révén lelepleznie azt. A hamisító kihasználta írnoki beosztásából eredő kvázi szabadságát és élt is a lehetőségekkel: hetente három-négy hamis tízest készített, melyeket bérfizetéskor kicserélt - így kerültek az őrökhöz a hamis bankók, míg az eredeti pénzt beszélő alkalmával az asszonya csempészett ki a börtönből. A detektív, együttmőködve a beavatott börtönszemélyzettel néhány napon belül lebuktatta a hamisítót, akinek a bíróság jelentősen meghosszabbította büntetését, s akinek ezt követően a kényelmes irodai munkától is búcsút kellett vennie.
Korbely György

Nem indul eljárás a megtévedt kisiskolás ellen
2002-01-02 18:50:00
Tanárnőjét lopta meg egy diák az egyik orosházi általános iskolában. A pedagógus az osztályteremben hagyta őrizetlenül a táskáját, melyből eltőnt 20 ezer forint készpénzt. A nyomozásba bekapcsolódott a rendőrség is, akik kiderítették, hogy az osztály egyik diákja a tettes. Ellene azonban nem indul eljárás, tekintettel arra, hogy a gyanúsított gyermekkorú. Ugyancsak iskolai lopás miatt tettek feljelentést egy orosházi középiskolában ismeretlen tettes ellen, aki hétezer forintot és a tulajdonos iratait lopta el egy táskából. Sz. L., Gy. B. és Sz. Z. tótkomlósi lakosokat gyanúsítják azzal, hogy az egyik helyi étteremből elloptak egy táskát, benne ötvenezer forint értékő pénzzel és használati tárgyakkal. A helyi rendőrség gyorsaságát dicséri, hogy a gyanúsítottak rövid időn belül kézre kerültek. Súlyos testi sértés miatt indult eljárás L. I. orosházi lakos ellen. A férfi december 25-én késő délután a Szabó Dezső utcán szóváltást követően úgy megverte egy haragosát, hogy az nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett. Ugyancsak súlyos testi sértés miatt kell felelnie annak az ismeretlennek, aki egy helyi lakost bántalmazott Békéssámsonon. 

Ittak és vezettek
2002-01-02 18:50:00
Az ünnepek előtt és alatt a szokásosnál jóval több ittas vezető ellen indult eljárás Orosházán és környékén. B. A. helyi lakos Orosházán vezette alkoholos állapotban gépkocsiját, s ugyanígy tett F. S., valamint B. F. helyi lakos is, akiket ugyancsak a városi forgalomban füleltek le a rendőrök. Tótkomlós és Makó között egy motorkerékpáros szondatesztje bizonyult pozitívnak: K. I. is ittas vezetés miatt fog felelni a törvény előtt, mint ahogy a gádorosi B. Z., aki ugyancsak ittasan motorozott lakóhelyén. K. K. tótkomlósi lakost Sopronban állították meg a rendőrök, majd megállapították: ittasan ült volán mögé.

Ünnepek utáni bűnlajstrom
2002-01-02 18:50:00
Több mint kétmillió forintos kárt okoztak ismeretlen tettesek egy mezőhegyesi, de orosházi ingatlannal rendelkező asszonynak. A lakatlan házból a betörők rendkívül értékes régiségeket vittek magukkal, egyebek közt antik bútorokat, használati tárgyakat, herendi porcelánokat tudtuk meg az Orosházi Rendőrkapitányság idei első tájékoztatóján, ahol elsősorban az ünnepek idején történt eseményekről számoltak be. Pénzben kifejezve 120 ezer, azonban a természeti pusztítást tekintve ennél jóval tetemesebb kárt okozott az az ismeretlen tettes, aki Gádoros külterületén az úgynevezett Krausz-dőlőben kivágott 20 darab, egyenként 25-30 centiméteres átmérőjő fát. Ellene a helyi polgármesteri hivatal tett feljelentést. Két orosházi férfit gyanúsítanak azzal, hogy a napokban feltörtek egy közterületi kólaautomatát. R. Z. és N. Zs. zsákmánya mindössze ezer forint volt, ennél tetemesebb rongálási kárt okoztak a gép üzemeltetőjének. Nem sokkal több pénzt sikerült zsákmányolnia annak az ismeretlennek, aki Nagyszénáson megrongálta az egyik utcai nyilvános telefont, s magával vitte annak perselyét, benne 1780 forinttal. 

Régi idők krimije 
A kassai székesegyház kincseinek megoldatlan rejtélye
2001. december 19. 20:34
Máig, több mint hatvan esztendő távolából is megoldatlan rejtély a kassai székesegyház kifosztásának esete. A bűncselekmény alaposan felkavarta a korabeli közvéleményt (nem csak itthon, külföldön is), hiszen amellett, hogy a kár több mint egymillió pengőre rúgott, a vandál pusztítás is széleskörű felháborodást keltett. A mának szóló üzenet pedig az, hogy az erős egyházi társadalmi befolyás idején is akadtak, akiknek semmi sem szent.
1939. január 10-én reggel a sekrestyés szokásos reggeli takarítóútjára indult, amikor feltűnt neki, hogy feltörték az egyik perselyt. Gyanút fogott és körülnézve a sekrestyében döbbenten látta: az éjszaka bizony vandál pusztítás történt. Azonnal értesítette a plébánost, aki rendőrökhöz fordult. A kassai kapitány azonnal rendőri bizottságot hozott létre, sőt a nyomozásba bevonták a fővárosi kollégákat is.
A helyszínelők elé döbbenetes látvány tárult a kincstárban: a szekrények és a fiókok kifosztva tátongtak, az összes nagy értékű műkincs eltűnt belőlük. A jelenlévőket az is megdöbbentette, hogy a kevésbé értékes kegytárgyakat nem vitték el ugyan, de ezeket vandál módon megrongálták. A jelenlévő szerint az elkövetők jól ismerték a helyszínt. Sőt, még arra is ügyeltek, hogy a kincstár kulcsát visszazárják abba a fiókba, amelyből kiemelték, vélhetően azért, hogy időt nyerjenek: minél később fedezik fel a bűncselekményt, annál messzebbre jutnak az értékes, nemzetközileg jegyzett zsákmánnyal. Csakhogy a kulcs beletört az íróasztalfiókba, így már reggel felfedezték a gaztettet.
Az eset azonban nem sikerült megoldaniuk az ország legjobb detektíveinek sem: a hónapokig tartó nyomozás nem hozott eredményt. Arra utaló információk érkeztek ugyan a rendőrségre, hogy a garázda tolvajok akcióját alaposan megszervezték: azonnal külföldre szöktek és a nemzetközi hírű műkincsek biztos vevőre találtak. Annyi bizonyos, hogy hatvankét év alatt senki sem bukkant ezek nyomára, így minden valószínűség szerint a kassai székesegyház kincsei egy magángyűjtemény mélyén pihennek valahol a nagyvilágban.

Ne dőljünk be a kecsegtető vásárlási ajánlatoknak!
Ünnepi rendőrségi akciók Orosházán
2001. december 19. 20:34
Nagyszabású rendőri akciók várhatók az orosházi térségben az év hátralévő felében - tájékoztatta lapunkat Árpádhalmi Pál alezredes, hivatalezető. A helyi kapitányság munkatársai elsősorban az ünnepek idején jellemző bűncselekménytípusokat igyekeznek megelőzni, illetve kiszűrni. Ezek közé tartozik a jogosulatlan kereskedés, a vásárlók megkárosítása, a vagyon elleni bűncselekmények speciális formái, a rendzavarárs, valamint a pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértés, azaz a petárdával kapcsolatos visszaélések.
A rendőrök elsősorban a nagy forgalmú közterületeken folytatnak ellnőrzéseket, így a piacokon, karácsonyi vásárok területén, vasúti és autóbuszállomásokon. A célirányos akciókban részt vesznek a társszervezetek, így az ÁNTSZ, APEH, fogyasztóvédelem szakemberei is.
Az alezredes felhívta a figyelmet, hogy maguk a polgárok is sokat tehetnek a bűncselekmények megelőzéséért. Így egyebek közt azzal, hogy nyilvános helyeken fokozottan figyelnek oda értékeikre, valamint megfontolják, hogy igent mondanak az ilyenkor, azaz a karácsonyi vásárlás lázában szokásos "kedvező, soha vissza nem térő" lehetőségekre, melyek vége többnyire az, hogy sértetté, károsulttá válnak a hiszékeny vevők.

Kék hírmix
2001. december 19. 20:35
Súlyos testi sértéssel végződött egy utcai nézeteltérés Orosházán. N. A. helyi lakos ellen azért indult eljárás, mert a férfi szóváltásba keveredett haragosával, majd úgy orrbavágta, hogy annak sérülései nyolc napon túl gyógyulnak.
*
Kerékpártolvajt fogtak Orosházán. Saját, még októberben ellopott mountain bike-ját maga a tulajdonos ismerte fel december 8-án egy számára ismeretlen férfinél, melyet a rendőrség lefoglalt és visszajuttatott tulajdonosának. Azt még nem lehet tudni, hogy a bringa használója azonos-e a tolvajjal.
*
Nagyobb értékre elkövetett sikkasztás miatt indult eljárás B. Gy. orosházi férfi ellen. Ellene egy helyi férfi tett feljelentést, aki nagy értékű asztalosszerszámokat adott neki kölcsön, ám ezeket a határidő lejárta után sem kapta vissza többszöri felszólításra sem.
*
Jövedéki visszaéléssel, magánokirat-hamisítással gyanúsítják L. I. orosházi lakost. A férfi ellen a vám- és pénzügyőrség tett feljelentést, miután felfedezték: mezőgazdasági gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése nem felel meg a valóságnak.
*
Két nagyszénási italboltban is betörők jártak december 10-ére virradó éjszaka. Az Omnia presszóból a hívatlan látogatók 53 ezer forintot vittek el az automatából, valamit eltűntek videokazetták, CD-k és egy erősítő is, a Jokerből pedig 140 ezer forinttal csapolták meg az automatát, valamint csokoládéval és dohányáruval pótolták ki a zsákmányt. A két bűncselekményt nagy valószínűséggel ugyanazok követték el.
 

Régi idők krimije
Orosz gengszterek, amerikai stílus
2001. december 13. 21:06
- Bankrablás! Mindenki a földre! Az összes pénzt rakja ebbe a táskába! - a félelmetes felszólítások nem egy amerikai filmből, de még nem is egy közelmúltban történt bűncselekmény jegyzőkönyvéből valók. Az idézett tőmondatok kilencvenkét esztendeje, 1909 augusztusában hangzottak fel a Fiumei Népbank épületében. A krónika szerint ez volt az első amerikai típusú bankrablás (nagy) Magyarországon, mely halálos áldozatot is követelt (a korábbi egy-két eset szinte erőszakmentesen zajlott le). Külön érdekesség, hogy bár orosz maffiáról ekkor még nemigen beszéltek, a rablást három Magyarországon élő orosz katonaszökevény, Kisinevszky Salamon, Orloff Fridwenkó Péter és Spektor Mihály követte el.
Magát a rablást profi módon készítették elő a haramiák, s a kivitelezésbe sem csúszott hiba egészen addig, míg egy fiatal helyi rendőr Fiume belvárosában lépre nem csalta az egyik elkövetőt. A bankban lévő hat ember teljesen lemerevedett a durva, szavainak lövöldözéssel nyomatékot adó trió fellépésétől. Egyedül a fiatal bankigazgató, Milos József tett egy tétova kísérletet a rendőrség telefonos értesítésére, azonban ez okozta vesztét: gondolkodás nélkül agyonlőtték.
A menekülés is a tervek szerint haladt, de csak ketten nyertek egérutat: Kisinevszky Salamont egy zsákutcába csalták, ahonnan nem menekülhetett. A többiek vesztét mégsem az ő vallomása jelentette, hanem a Budapesten maradt bűntárs, Kriviczki Ábrahám. A fővárosi zsaruk tudtak a kapcsolatukról, ezért a csendestársat előállították és a rendőrségen tartották. Nem kellett sokáig várniuk a megoldásra: Orloff levelet írt Kriviczkinek, mely természetesen a címzett helyett a rendőrök kezébe került. A tömör üzenet ennyit tartalmazott: " Gyere utánam, én a dohánnyal már Zürichben vagyok!". Kriviczki helyett azonban a detektívek jelentek meg a megbeszélt helyen, a pályaudvaron és a meghökkent gengszert letartóztatták. Előkerült a rabolt pénz, 23 ezer korona nagy része is. Egyedül a leggonoszabbnak tartott bankrabló, Spektor Mihály nem került elő, de ő sem örülhetett a zsákmánynak, hiszen az visszakerült jogos tulajdonosához.
Az ügy szomorú mellékszála még, hogy a hazai bankrablások történetének első halálos áldozata özvegye is e bűncselekmény áldozatává vált, ugyanis olyan súlyos idegösszeomlást szenvedett,  mely maradandó károsodással járt.

Az asszony verve
2001. december 13. 21:07
Nőt megütni még a bűnözők világában is elítélendőnek számít, V. J. és P. J. pusztaottlakai lakosok mégis ezt tették. A két férfi olyan súlyosan bántalmazott egy csanádapácai asszonyt egy hónappal ezelőtt, hogy az nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az még nem lehet tudni, mi állt a brutális tett hátterében, annyi bizonyos: a két verőlegény ellen súlyos testi sértés miatt folyik eljárás - tudtuk meg az Orosházi Rendőrkapitányság szokásos keddi sajtótájékoztatóján.
A sajtóügyekért felelős hivatalvezetőtől, Árpádhalmi Pál alezredestől lapunk azt is megtudta, hogy T. A. orosházi és Sz. R. csorvási lakosokat gyanúsítják azzal, hogy a napokban az egyik orosházi újságospavilonból cigarettát akartak lopni. A két tolvajt azonban megzavarták, így menekülésre kényszerültek. Nem messzire jutottak azonban, hiszen a rendőrség rövid időn belül azonosította és előállította őket.
Csalás miatt folyik eljárás H. B. orosházi lakos ellen. A hajléktalan férfi ellen az a gyanú, hogy nevét adta mobiltelefonnal elkövetett visszaélésekhez.

Kékhírmix
2001. december 13. 21:07
Az ünnepek közeledtével egyre többen igyekeznek az asztalra valót törvénytelen úton beszerezni. Az Orosházi Rendőrkapitányságra több, állatlopással kapcsolatos bejelentés érkezett a közelmúltban. Egy orosházi baromfiudvarból például tyúkokat és kacsákat loptak el, egy másik helyről tíz darab hibridtyúkot. Az egyik helyi szövetkezet telephelyéről pedig ismeretlen tettesek egy száz kilogrammos sertést vittek el. De olyan is akadt, aki nem kívánt az állatok feldolgozásával vesződni: a helyi baromfifeldolgozó társaság konzervüzeméből 137 ezer forint értékű libamáj és kacsacomb tűnt el.
*
Kétszáztízezer forintot és egy üveg márkás italt vitt magával az az ismeretlen egy békéssámsoni lakásból, aki az ajtó betörésével hatolt be oda. Ugyancsak betörő járt a közelmúltban egy szegedi lakos orosházi hétvégi házában: a hívatlan látogató 50 ezer forint értékű használati tárgyat - gázpalackot, szivattyút - vitt magával. Szintén Orosházán a Szent István utcai orvosi rendelőből egy számítógépet vittek el. Itt 120 ezer forint az anyagi kár, de a betegek adatainak elvesztése, illetve illetéktelen kézbe kerülése ennél jóval tekintélyes veszteséget jelent.
*
A kirakat üvegét törte be, majd az utcáról emelt ki egy play stationt és egy villanyborotvát ismeretlen tettes egy orosházi műszaki üzletből. A kár százezer forint.
*
Kerékpáros ütött el egy gyalogost Orosházán. A későbbi áldozat körültekintés nélkül lépett le az úttestre, mielőtt megtörtént a baj. Az ismeretlen biciklis felsegítette, majd elkerekezett. Később derült ki,  hogy a gyalogos súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett.
*
Halálos közlekedési baleset történt a hétvégén Orosháza-Rákóczitelepen: szombaton késő éjjel a Szentesi út 246. számú ház előtt személygépkocsi ütött el egy gyalogost, aki a helyszínen meghalt. Az ügy részleteiről többet nem lehet tudni, a vizsgálat folyik.

A lövöldöző katona
2001. december 13. 21:07
Lövöldöző katona ellen indult eljárás Orosházán a közelmúltban. Igaz, az általa használt fegyver "csak" egy flaubert pisztoly volt, s az ittas egyenruhás a levegőbe lövöldözött. Maga a cselekmény azonban alkalmas volt arra, hogy a Hajnal utcában lakókban félelmet és riadalmat keltsen.
Egy helyi lakos bejelentésére érkezett ki a rendőrjárőr, akik nem messze a bejelentés helyszínétől meglátták a katonaruhás férfit. Igazoltatás után foglalták le a nála lévő riasztópisztolyt a hozzá tartozó lőszerekkel együtt. A vásárhelyi laktanyában szerződésesként szolgáló 21 éves fiatalember tettére magyarázatot nem tudott adni. Ellene szabálysértési eljárás indult, s a kapitányság értesítette a laktanyát is. Így a fiatalembernek minden bizonnyal parancsnokai előtt is felelnie kell meggondolatlan utcai akciójáért.

Régi idők krimije
A megtévedt tisztviselőnő drámája
2001. november 29. 6:43
Megtévedt tisztviselőkről sokat lehet hallani manapság, sokan azt gondolnák, mindennek oka a szakma felhígulása, az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya, az értékválság és ki tudja még miféle tényezők.
Azonban száz évvel ezelőtt - amikor még valóban rang volt egy bank vagy egy postahivatal pénztárában ülni nem kis fizetségért - is akadtak olyan tisztviselők, akik nem tudtak ellenállni a Mannon csábításának. Ezek általában névtelen szereplői maradtak a magyar kriminalisztikának, nem így Liptai Lipták Irén, akinek ügyével címlapon foglalkoztak a korabeli lapok. Ennek oka az volt, hogy a korábban köztiszteletnek örvendő hölgy a fővárosi művész elitnek is tagja volt, mint drámaírónő. Darabjait sikerrel játszották a hazai színházak, de Berlinben is mutatták be alkotását.
Nem értette hát senki, hogy a jól megfizetett, a "mellékesből" is busás hasznot bezsebelő tisztviselő-művésznő miért vetemedett arra, hogy a reá bízott kasszából néhány ezer koronát kiemeljen. Sőt: miután forró lett lába alatt a talaj, külföldre szökött, csupán a nyomozók bravúrjának köszönhető, hogy haza megtalálták és hazahozatták. Arra, hogy mire kellett neki a pénzt, csupán annyit válaszolt: drága könyvekre és festményekre.
De nem csak maga a bűntény foglalkoztatta a közvéleményt, hanem a hozzá kapcsolódó extrém megnyilvánulások is: Liptai Lipták Irén ugyanis nem szégyellte tettét, sőt imádta a nyilvánosságot. Ehhez foghatót talán csak a whiskeys rabló esetében tapasztalhattunk.
Az írónő egyik kívánsága az volt például, hogy Végzet című darabját a Vígszínház a főtárgyalás napján mutassa be - a színház természetesen teljesítette a kérést, bár akkor nem így hívták, nyilvánvalóan megfelelő marketingszemlélettel rendelkeztek az intézmény vezetői. Ugyanebben az időszakban a könyvpiac egyik nagy sikere volt Liptai Lipták Irén Fogházi aforizmák című munkája, melyet természetesen a rács mögött írt. A legnagyobb beszédtéma mégis az volt, amikor az asszony a tárgyaláson énekelni és táncolni kezdett a tekintélyes jogászok és az érdeklődők nem kis meghökkenésére. A bíróság azonnal elrendelte elmeszakértői vizsgálatát és kiderült: Irén asszony bizony kezelésre szorul, aki börtön helyett tébolydába került, ahonnan nem is került ki többé. 
Arról azonban nem szólnak a krónikák, hogy a gyógyintézetben folytatta-e irodalmi munkásságát.
Korbely György

Rablás Gádoroson
2001. november 29. 6:43
Ismeretlen rabló után nyomoznak az orosházi rendőrök. November 20-án este fél hétkor Gádoroson egy helyi lakost váratlanul ütés ért a tarkóján, majd az eszméletét vesztett férfi zsebeiből eltűnt 15 ezer forint - tudtuk meg az Orosházi Rendőrkapitányság legutóbbi sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámoltak, hogy több sértettje is van annak a lopási ügynek, mely az orosházi Táncsics gimnáziumban történt a napokban. Ismeretlen tettes az iskola folyosóján lévő nyitott szekrényekből mintegy százezer forint értékben táskákat, kabátokat, tanfelszereléseket lopott el.
Garázdák rongálták meg a közelmúltban a csanádapácai játszótér néhány elemét. A még ismeretlen éjszakai rongálók 15 ezer forintos kárt okoztak. Ugyancsak Csanádapácán ismeretlenek betörtek az egyik használtcikk-kereskedésbe és 112 ezer forint értékű farmerruhát vittek magukkal.
Egy orosházi tanya tulajdonosa állatlopás miatt tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen. A hívatlan látogatók nyolc juhot, ebből hat racka bárányt vittek magukkal. A kár 250 ezer forint.

Baleseti krónika Orosházáról és környékéről
2001. november 29. 6:43
Nem szokványos baleset történt az elmúlt pénteken Orosháza külterületén, a Kaszaper felé vezető úton. Este hét óra előtt néhány perccel egy kerékpáros - vélhetően ittassága miatt - elesett, ám sérülései miatt nem tudott felkelni. Egy arra haladó teherautó vezetője az utolsó pillanatban vette észre az előtte fetrengő alakot, ezért hirtelen mozdulattal járművét az árokba kormányozta. A gépkocsivezető súlyos sérüléseket szenvedett, s az anyagi kár is tetemes. Az ügy körülményeit szakértők vizsgálják.
Nem úszta meg ennyivel Gádoroson egy kerékpárját toló helyi lakos, akit a fő utcán gázoltak halálra. A gépkocsit vezető H. E. orosházi lakos ellen a rendőrség halálos közúti baleset okozása miatt indított eljárást.
Feltehetően az erős havazás miatt a 47-es főút Orosháza és Székkutas közötti szakaszán egy kamion keresztbe fordult az úttesten. Szerencsére ütközés és személy sérülés nem történt, viszont a rendőrség több órára lezárta az utat, a forgalmat pedig elterelték.
Ittas vezetés miatt indult eljárás egy pusztaföldvári hölgy ellen, aki a községben ittasan vezette gépkocsiját. Ugyancsak ittas vezetés miatt folyik eljárás két férfi ellen, akik Orosházán ültek alkoholosan a volán mögé.
 

Régi idők krimije
Az álkapitány görbe hétvégéje Pesten
2001. november 21. 17:42
"Nagyságos Főkapitány úr! Már egy hete is elmúlt, amióta adós tetszett maradni a számlával, amely 84 korona 60 fillért tett ki. Bátorkodom emlékeztetni, hogy ezen túl még 30 koronát kölcsön is méltóztatott kérni. Engedelmet kérek a zavarásért, de tessék már elküldeni ezt a pénzt, mert okvetlen szükségem van rá! Tisztelettel:
Neuman Nándor főpincér" - olvasta döbbenten Mack Jenő, Trencsény város rendőrkapitánya a neki címzett sorokat, melyet Budapesten adtak fel. Még jobban leesett a derék rendőrfőnök álla, amikor egy - ugyancsak fővárosi - hölgy illatos levélkében figyelmeztette: talán elfeledkezett az együtt töltött kellemes órákról a kapitány úr, ugyanis még mindig adós a szolgáltatás árával.
Emberünk azonnal nyomozásba kezdett és kiderítette: a szálak a Magyar Rendőrök Országos Egyesülete (MROE) ezidőtájt megrendezett konferenciájához vezetnek. (Egy kis adalék: történetünk idején, 1908-ban még a helyi elöljáróságok irányítása alatt működtek a rendőri szervek, így különösen fontos szerepet töltött be a szakmai szervezet a tapasztalatok átadásában). A konferenciát a fővárosban tartották, ahol el is terjedt: az egyébként józan életű, példás, jó szakember hírében álló Mack Jenő ahelyett, hogy a konferencián venne részt, különböző lebujokban dőzsöl. Sőt, minderről egy-két bulvárlap is beszámolt rendőri forrásokra hivatkozva, persze akkoriban még nem volt divat az információkat ellenőrizni (ma sem mindenhol az).
A tencsényi kapitány persze nem vett részt a konferencián, ugyanis területén éppen akkor a szokásosnál több megoldandó feladat halmozódott fel. Minderről idejében értesült Klink Sándor besztercebányai szélhámos, aki úgy döntött: csap egy kellemes és főleg ingyenes görbe hétvégét Budapesten. Azonnal a kapitány nevére szóló névjegykártyákat készítettetett és a konferencia idején maga is felutazott a fővárosba. A város legelőkelőbb mulatóiban halmozott fel tekintélyes számlákat, sőt - a rendőrség akkori presztízsét kihasználva - kölcsönökhöz is folyamodott. A trencsényi rendőrök hamar fülön csípték az egyébként sokgyermekes csalót, akit a törvényszék több évre ítélt - más bűncselekmények miatt is. De szabadulása után sem tudott kivetkőzni bőréből: pályafutását csalóként folytatta. Sőt, vonzódása is megmaradt az egyenruha iránt, ugyanis évekkel később Aradon azért került rács mögé, mert rendőrségi fogalmazónak adta ki magát, s így csapott be hiszékeny embereket.

Tragédia Nagyszénáson
2001. november 21. 17:42
Halálos tragédia történt november 12-én Nagyszénáson: egy Dobó utcai családi házt udvarán egy felborult pótkocsi maga alá temetett egy helyi lakost. A baleset előzménye az volt, hogy a vontató nélküli szállítóeszközt az ott lévők kézi erővel próbálták meg megfordítani, ám az felborult. A szerencsétlenül járt férfit az orosházi kórházba szállították, ám az orvosok nem tudtak segíteni rajta. A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a halál okát.
Továbbra is gondot okoznak a rendőröknek a KRESZ-tábla tolvajok. Orosházán ismeretlen tettesek a Kelet és a Tó utcákról vittek el közlekedési táblákat, valamint többet megrongáltak. Orosháza és Csorvás között egy Vasúti átjáró kezdete jelzőtábla tűnt el.
Különös bűncselekmény áldozata lett egy orosházi autós a közelmúltban: egy éjszaka az utcán parkoló járművéről ismeretlenek leszedték a kerekeket, cserében pedig otthagytak négy ócska gumival ellátott abroncsot. A kár 65 ezer forint. 

Hamis ígéretek, okiratok és mérőműszerek
2001. november 21. 17:42
Csalás miatt nyomoz az Orosházi Rendőrkapitányság Sz. B.-né helyi lakos ellen. Az asszony a közelmúltban az egyik hirdetési újságban állásajánlatot jelentetett meg, holott erre semmilyen jogcíme nem volt. A hirdetés szerint a jelentkezők bedolgozást végezhettek volna kedvező feltételekkel úgy, hogy a fizetséget előre kapják.
Továbbra is akcióban az áramkommandó, mely legutóbb három orosházi lakásban derített fel visszaéléseket, összesen egymillió forint értékben. Kiderült: a Démászt 147, 262 és 610 ezer forinttal próbálták meg becsapni.
Magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás Tótkomlóson F. I. végegyházi lakos ellen. A férfi egy gépkocsi adásvételi szerződésének dátumát hamisította meg. Ugyancsak Tótkomlóson leplezték le a rendőrök Gy. B. helyi lakost, akinek motorkerékpárján nem a forgalmiban szereplő rendszám szerepelt. A férfi ellen egyedi azonosítójel meghamisítása miatt indult eljárás.

Darabokban hordták szét a lakókocsit
2001. november 21. 17:42
Ismeretlen tettesek feltörték az orosházi szeméttelep szolgálati lakókocsiját. Az elkövetők nem csak az ott talált kályhát vitték magukkal, hanem a lakókocsi ablakát és oldalfalait is ellopták. A kár 173 ezer forint.
November 9-ére virradó éjjel betörők jártak az egyik csanádapácai kocsmában. A hívatlan látogató a rács lefeszítése után jutott be a helyiségbe, ahonnan közel nyolcvanezer forint értékű dohányáruval és itallal, valamint hatezer forinttal távozott. Ugyanezen az éjszakán betörők jártak a szomszéd falu egyik büféjében is. Innen mindössze 3700 forint értékű csokoládé és egy üveg ital tűnt el.
Lezáratlan kocsit fosztottak ki a napokban Orosháza legforgalmasabb pontján, a Kossuth Lajos utcán. A gondatlan gépkocsivezető 220 ezer forinttal, illetve két bankkártyával lett szegényebb.
Végezetül egy happy enddel végződő bűntény: névtelen bejelentő buktatott le egy szentetornyai tolvajt a napokban. A rendőrségi segélyhívón azt jelentették, hogy K. Cs. helyi lakos a Szántó Kovács János utcában lopott gázkonvektort szállít. Az információ valósnak bizonyult, ugyanis a kiérkező rendőrök tetten érték a férfit, majd a fűtőtestet is lefoglalták és visszajuttatták jogos tulajdonosának. 
 

Régi idők krimije
Itt a piros, hol a piros?
2001. november 14. 17:26
Habár játékos kedvű honfitársainkat manapság ezerféle lehetőség csábítja kalandra kezdve a hagyományos szerencsejátékoktól a különböző automatákig, nagyobb vásárokon, piacokon forgalmasabb köztereken ma is feltűnnek a klasszikus becsapós játék, az Itt a piros, hol a piros? művelői. A játék lényege végtelenül egyszerű: a ördögi ügyességű játékmester egy piros golyócskát forgat úgy, hogy azok csak néhány tizedmásodpercre tűnnek elő a takarásra szolgáló három tégely alól. Az optikai csalódás áldozatául esett játékosok persze lelkesen fogadnak, de csak eleinte nyernek - ez része a csalásnak. Később persze alaposan megkopasztják őket. Annál is inkább, mivel a piros golyócska nem más, mint egy kis szivacsdarabka, melyet a játékmester az ujjai közé rejt, így gyakorlatilag egyik tégely alatt sem találni a pirost.
Az Itt a piros, hol a piros? nem csak korunk rendőreinek jelentenek kellemetlenséget, sőt a "műfaj" igazából a század első felében volt népszerű. Ám nem mindig ütötték bottal a játék szervezőinek és művelőinek nyomát: 1934 februárjában sikerült leleplezni  egy erre szakosodott hálózatot.
Az Esti Kurir beszámolója szerint egy szabadkai mérnök bejelentése nyomán sikerült felgöngyölíteni Reich Vilmost és bandáját. Emberünk a fővárosban sétált, amikor a Gellérthegy egyik sétányán elcsábult és 230 pengőt veszített (abban az időszakban, amikor a népszerű kuplé szerint havi 200 pengő fixszel az ember könnyen viccel). Ám a mérnök ahelyett, hogy szégyenében elbujdokolt volna, a rendőrséghez fordult. A detektívek tudtak már az Itt a piros, hol a piros?-bandáról, ám igazán nem voltak kézzelfogható kapaszkodóik leleplezésükhöz. A bejelentés hatására figyelőszolgálatot szerveztek, ám itt is igen nehéz dolguk volt, hiszen a főnök, Reich rendkívül óvatos és ötletes biztonsági rendszert működtetett: például figyelőemberei léggömbárusnak, vagy lufival sétálgató járókelőnek álcázták magukat, s amikor gyanús mozgást észleltek, egyszerűen égnek engedtek egy luftballont. Ugyancsak az óvintézkedés része volt, hogy a banda tagjai minden nap máshol verték fel játékasztalaikat, így a megkopasztott áldozatoknak nehézséget okozott megkeresésük.
Ennek ellenére a figyelők figyelői még óvatosabbnak és hatékonyabbnak bizonyultak, így rövid időn belül bilincs kattant a játékmaffia vezetőinek és tagjai többségének csuklóján.

Betörők, tolvajok, körözött bűnözők
2001. november 14. 17:26
Több hétvégiház-tulajdonos fordult a rendőrséghez a közelmúltban, mert ingatlanában betörők jártak. Az egyik esetben ötvenezer forint értékben vittek el ismeretlenek elektronikus szerszámokat és háztartási cikkeket. Egy másik víkendházból pedig 87 ezer forint értékű lakásfelszerelést vittek el.
Vélhetően színesfém-tolvajok lopták el a megyei vízművek Pusztaföldvár külterületén lévő kútcsoportjának kis és nagykapuját. Az okozott kár hatvanezer forint.
Az egyik orosházi nagyüzem sofőrvárójában megloptak egy német kamionost. A férfi a kávéautomatán felejtette pénztárcáját, melyben okmányai mellett négyezer márka és 16 ezer forint volt. A tárca rövid időn belül elveszett, az ügyben az orosházi rendőrség nyomoz.
Betörtek a napokban a csanádapácai kínai áruházba. Az ismeretlen tettesek nagy mennyiségű farmernadrágot, pulóvert és télikabátot vittek el, a kár százezer forint.
Régóta körözött bűnözőt fogtak el a múlt szombaton az orosházi rendőrök. A. L. pusztaföldvári lakos ellen bűncselekmény gyanúja miatt adtak ki elfogatóparancsot.

Csalók, sikkasztók
2001. november 14. 17:27
Beosztottja fizetését sikkasztotta el egy orosházi cégvezető, legalábbis ezért folyik eljárás B. T. ellen. A rendőrségi jelentés szerint áprilisban az egyik női munkatárs számára csak 20 ezer forintot fizetett ki a férfi, majd azóta egy fillért sem. A gyanú szerint a cégvezető 127 ezer forint kárt okozott - tudtuk meg az Orosházi Rendőrkapitányság sajtótájékoztatóján, ahol egy csalási és egy közokirat-hamisítási ügyről is beszámoltak.
Csalás miatt nyomoznak egy végegyházi és egy szegedi nő, illetve egy békésszentandrási férfi ellen az orosházi rendőrök. Cs. N., V. J. és V. Zs. ellen az a gyanú, hogy álláshirdetést jelentettek meg hirdetési újságokban, holott nem rendelkeznek foglalkoztatáshoz szükséges feltételekkel.
Hamis érettségivel felvételizett egy gádorosi férfi a szarvasi főiskola tanárképző karára. K. F. ellen közokirat-hamisítás miatt indult eljárás.
 
 

Vadkelet - archívum

VISSZA A CÍMLAPRA

Fórum