Régi idők krimije
Amerikai típusú ékszercsalás a Belvárosban
2001. augusztus 22. 21:30
"Szenzáció! Kézrekerültek a nagystílű ékszercsalók!" - valami hasonlót kiáltozhattak a harmincas évek derekán a rikkancsok országszerte. A sztori valóban szenzációsnak bizonyult, mind a rendőröknek, mind a korabeli firkászoknak és olvasóiknak szokatlan volt még az amerikai típusú (ezt nem mi mondjuk, a jelentésekben is ez a kifejezés szerepelt) bűnözés első látványos hazai megnyilvánulása.
Budapesten jólértesült körök suttogni kezdték: bizonyos elegáns ékszerüzletekben hamisítványokat árusítanak. Mindez felkeltette dr. Szlaveczky Lajos rendőrtanácsos érdeklődését, aki nyomozásba fogott és kiderült: a hír igaz. A póruljárt ékszerészek szinte mindegyike emlékezett egy rendkívül elegáns úriemberre, aki egy ugyancsak reprezentatív asszonysággal többször megfordult az üzletben, alaposan szemügyre vették a legdrágább ékszereket, de sohasem vásároltak.
Hamarosan szem elé került Grosz Sándor, akit a Pesten csak a vörös Groszként emlegettek elegáns, vörös bajusza miatt. A férfi korábban gazdag kereskedőként élte életét, majd miután vállalkozása csődbe jutott, a bűn útját választotta és ügyes tolvajjá képezte ki magát.
Módszere egyre finomodott, majd kidolgozta egyéni módszerét. Ennek lényege az volt, hogy gazdag vásárlóként egy álbárónővel az oldalán beállított a kiemelt üzletbe, ahol hosszan mustrálgatta az elétárt drága ékszereket. Hogy komolyabb vevőnek tűnjön, nem csak az öltözékére ügyelt, hanem arra is, hogy a nála lévő bankók feltűnjenek az ékszerésznek, ezáltal ugyanis a legreprezentatívabb ékeket is megtekinthette. Később derült ki: a jó rajztehetségű Grosz később emlékezetből lerajzolta a kiszemelt ékszert, annak mását elkészíttette, majd visszatérve az üzletbe - első esetben arra hivatkoztak ugyanis, hogy később fizetnek, ám lefoglalózták a kiszemelt ékszert - kicserélte az eredetit a másolatra. Ezt követően arra hivatkozott, hogy mégis meggondolták magukat és elhagyták a boltot. A megszerzett ékszereket azután dr. Gerlóczi József ügyvédbojtár és Darvas Vilmos segítségével értékesítette.
A lebukás után az elegáns "bárónőről" kiderült, hogy Hoffmann Jánosnénak hívják, neki egyébként sikerült idő előtt kereket oldania, a többiek azonban nem úszták meg: a törvény előtt kellett felelniük a csalássorozatért.

Akcióban az áramkommandó
2001. augusztus 22. 21:30
Ismét akcióban az áramkommandó: több orosházi, illetve környékbeli lakásban akadtak manipulált fogyasztásmérőre, melyekkel szinte kivétel nélkül tekintélyes kárt okoztak a szolgáltató társaságnak. Az eljárást a rendőrség minden esetben ismeretlen tettes ellen folytatja le. Orosházán például egy-egy lakásban 140 ezer, 32 ezer, 154 ezer, 94 ezer, 172 ezer, sőt 258 ezer forintos kár is keletkezett, sőt egy gádorosi lakásban 337 ezer forint értékű áramot használtak fel illetéktelenül - tudtuk meg a Orosházi Rendőrkapitányság legutóbbi sajtótájékoztatóján, ahol arról is szó esett, hogy több mint másfél millió forintos csalás ügyében nyomoznak: egy miskolci cég tett feljelentést egy békéscsabai székhelyű kft. megbízottja ellen, aki május 24-én nagy mennyiségű árut vett át a sértettől, ám azt a mai napig nem fizette ki, sőt a megadott orosházi lakcímen és telefonszámon sem érhető el senki. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.
Súlyos testi sértés miatt indult eljárás H. B. orosházi lakos ellen. A férfit sértettje jelentette fel, amiért még július 23-án délután a háza mögött földterületen szóváltást követően megütötte. Az áldozat sérülései nyolc napon túl gyógyultak.
*
Betörők, bicikli- és fémhulladék-tolvajok
2001. augusztus 22. 21:31
Egyetlen éjszaka alatt, augusztus 8-ára virradóra három gádorosi italboltba próbáltak behatolni ismeretlen tettesek, azonban két esetben - a riasztóberendezésnek köszönhetően - a betörők kudarcot vallottak. Egyedül a Lovas betérő italboltba sikerült bejutniuk, ahonnan 40 ezer forint zsákmánnyal távoztak.
Ennél lényegesen nagyobb kárt szenvedett el augusztus 9-én a kardoskúti Faház presszó tulajdonosa: az ide behatoló ismeretlenek 340 ezer forint készpénzzel távoztak, melyet a játékautomatából szedtek ki.
A közelmúltban privatizált volt MOL-üdülő, a gyopárosi Flóra Szálló bárjában és konyhájában is ismeretlen tettesek jártak augusztus 10-éről 11-ére virradóra. A hívatlan látogatók élelmiszereket, élvezeti cikkeket, valamint 14 ezer forint készpénzt vittek magukkal.
Ismét betörtek Orosházán a Vásárhelyi út MOL-benzinkút shopjába. Az ismeretlenek az ablakon bemászva százezer forint értékű cigarettát és édességet vittek magukkal
Végül két sikeres nyomozásról: biciklitolvajt fogtak Békéssámsonon. F. M. helyi lakost azzal gyanúsítják, hogy egy helyi családi ház udvaráról ellopott egy női kerékpárt, s azt alkatrészenként értékesítette.
Vélhetően fémhulladékként kívánta értékesíteni a szentetornyai agrárszövetkezet szénatárolójának alumínium hullámlemezeit az a trió, melyet a rendőrség rövid időn belül nyakon csípett. R. Z., S. G. és a fiatalkorú N. A. orosházi lakosok 30 ezer forintos kárt okoztak az alapos gyanú szerint.

A hiszékenység vámszedői
2001. augusztus 22. 21:31
Háromszázezer forintos csalással gyanúsítják Sz.-né Z. E. gádorosi lakost. Az asszony az egyik edényforgalmazó cég üzletkötőjeként egy készletet értékesített Gádoroson, majd azt kölcsönkérte. Ezt azzal magyarázta, hogy bemutató során a visszakért edények promóciós célokat szolgálnak. Azonban egy idő után a tulajdonos megelégelte, hogy sem a készletet, sem annak árát nem kapta vissza, így feljelentést tett a rendőrségen.
Százezer forinttal csapott be egy ismeretlen férfi egy orosházi lakost. A bizalomgerjesztő csaló a gázrendszer korszerűsítésére tett kedvezőnek tűnő ajánlatot, melyre 100 ezer forint előleget vett fel. Azonban a három nap múlva megbeszélt határidőre nem érkezett meg a tervekkel, így a póruljárt lakástulajdonos a rendőrséghez fordult.
Közokirat-hamisítás miatt kell felelnie a törvény előtt J. J., nagyszénási lakosnak. A férfi ugyanis két hamis jogosítvánnyal rendelkezik, melyek közül egyik sem az ő nevére lett kiállítva, legalábbis a Belügyminisztérium Központi Nyilvántartó Hivatalának adatai szerint.
Rendőrségi ügy lett két testvér anyagi vitájából Tótkomlóson. R. Cs. helyi lakos azért tett feljelentést testvére, R. L. ellen, mert az elsikkasztotta bevonulási segélyét. A hopponmaradt katona 24 ezer forintját tette zsebre a feljelentés szerint a tékozló testvér.
Szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt folyik eljárás W. Zs. orosházi lakos ellen. A férfit azzal gyanúsítják, hogy illegálisan másolt CD-ket, illetve ezeket nyilvános helyen le is játszotta.

Áruvásárlás, hamis igazolással
2001. augusztus 22. 21:31
Az egyik bank több feljelentést is tett a közelmúltban az Orosházi Rendőrkapitányságon helyi és térségbeli lakosok ellen, akik valamilyen formában megkárosították a pénzintézetet, illetve vétettek a jog ellen.
Cs. K. csanádapácai lakos ellen például azért tettek feljelentést, mert a hölgy úgy vett fel áruvásárlási hitelt, hogy hamis munkáltatói igazolványt nyújtott be. V. I. orosházi lakos hasonlóképpen vásárolt elektronikai cikket az egyik üzletben: szintén nemlétező munkaviszonyról nyújtott be hamis igazolást. Az okirat-hamisításra rutinellenőrzés során jöttek rá a pénzintézet szakemberei.
Valamivel bonyolultabb a harmadik, e sorba tartozó ügy: egy orosházi férfi azért tett feljelentést T. Gy.-né helyi lakos ellen, mert az megtévesztette. Eredetileg ugyanis kezességre kérte fel, ám rossz helyen íratta vele alá a szerződést, így vásárlóként szerepelt a nyilvántartásokban, s a bevezetőben jelzett bank neki küldte ki a részletfizetésre szolgáló utalványokat. Azaz: más hűtőszekrényét tulajdonképpen neki kell(ene) kifizetnie

Régi idők krimije
Szebb jövőt ígértek a hiszékenység vámszedői
2001. augusztus 15. 20:17
A gazdasági világválság Magyarországán (1929-1933) még nem rendelkezett törvény a személyes adatok védelméről, valamint a nem létező adatvédelmi biztos sem tört ez időben borsot a privátszféra információi ellen vétők akár orra alá. Az emberi hiszékenység azonban már ekkor is kedvelt célpontja volt az ügyeskedőknek, s durva esetben a felelősségre vonás sem maradt el.
"Olvasóinknak! Ingyen! Mi érdekelné a mai bizonytalanságban az embereket, mint jövő sorsuknak okulása? Már több ezer éve tudják az emberek, hogy a csillagok állásából tenyerük vonalaiból, és kezük írásából kiolvasható mindenkinek a jövője. Nagy áldozatok árán megegyeztünk egy kiváló írásszakértővel - grafológussal -, aki minden olvasónknak megírja teljesen ingyen jellemét és jövőjét. Akit tehát érdekel, mit rejteget a jövője, milyen lesz a jövendő sora, az írja le egy darab papírosra sajátkezűleg nevét, pontos címét, foglalkozását, születésének idejét és egy tízfilléres bélyeggel küldje be a következő címre: Budapest, főposta, postafiók 157. Semmi egyebet nem írjon a borítékre. Minden levélre nyolc napon belül válaszolunk."
Ez a hirdetést 1933-ban több újság is leközölte, s a gazdasági válság miatti létbizonytalanságban alaposan megmozgatta az emberek fantáziáját, nem csak a célközönségét, hanem az üzleti élet szereplőiét is. Rövid tájékozódás után kiderült, hogy a hirdetést a Gaedicke orsztálysorsjegy-vállalat tette közzé, s hamarosan fény derült a motivációra is: a szerencsejáték-vállalkozás az akkor még kevésbé ismert direkt marketing eszközeivel kívánt élni, ehhez viszont címlistára volt szüksége.
A trükk végtelenül egyszerűnek bizonyult: háromféle, általánosságokat felsoroló  "grafológiai értékelés" készült, melynek valamelyik változatát minden címzett megkapta. Ezek azonban abban megegyeztek, hogy valamilyen szerencsés fordulatot ígértek be a címzetteknek. Néhány nap múlva megérkeztek az újabb küldemények, melyek óriási lehetőségeket vetítették a címzettek elé, akik a borítékben megtalálták a cég sorsjegyét is, a mellékelt befizetési csekkel együtt.
A konkurencia, miután tudomást szerzett a módszer hátteréről, feljelentést tett az illetékes hatóságoknál, s az ügyből hatalmas botrány kerekedett. Sőt, az Esti Kurir beszámolója szerint a szerencsejáték-szervezőknek nyerészkedés miatt is felelniük kellett, mert míg ők 10 filléres bélyeget kértek, addig küldeményeiket nyomtatányként adták postára, melyek díja mindössze 2-2 fillér volt.

Alacsonyan szállt a szalmabála
2001. augusztus 15. 20:17
Egy nem megfelelően rögzített szalmabála okozott súlyos balesetet a napokban Nagyszénás határában. Egy lassújármű pótkocsiján ugyanis nem megfelelően rögzítették a bálákat, s útközben az egyik elszabadult, eltalálva egy út mellett álldogáló szerencsétlen férfit. Az áldozat nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a rendőrség a jármű vezetője, P. P. nagyszénási lakos ellen pedig eljárás indult - tudtuk meg az Orosházi Rendőrkapitányság sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámoltak, hogy egy kecskeméti tehergépkocsi-vezető Kaszaper és Orosháza között okozott súlyos balesetet. F. I. egy álló autóbuszt próbált meg kikerülni, ám nem vette észre a vele szemben szabályosan haladó motorkerékpárost. Az ütközés következtében a kétkerekű jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett.
Ugyancsak közlekedéssel összefüggő információ, hogy egyre több motorkerékpáros pattan nyeregbe úgy, hogy előtte italt fogyaszt, erre utalnak legalábbis a kapitányság friss esetei. A közelmúltban eljárás indult például F. I. orosházi lakos ellen, aki a gádorosi úton motorozott ittasan. Orosháza-Rákóczitelepen P. L. helyi lakost érték ittas vezetésen.

A zsákmány megvan, a tettes még nincs
2001. augusztus 15. 20:17
Megkerült egy közelmúltban Orosházán ellopott fénymásoló, mégpedig egy meglehetősen szokatlan helyen: a volt ideggondozó intézet udvarán, egy bokor alatt. Az értékes berendezést egy hajléktalan találta meg, s tett erről bejelentést a rendőrségen. A nyomozás továbbra is ismeretlen tettesek ellen folyik.
Az orosházi homokbányában tilos a fürdőzés, s egy legújabb eset tanúsága szerint ráfizetéses is. Augusztus másodikán ugyanis egy helyi lakos azért fordult a rendőrséghez, mert fürdőzés közben a partról ismeretlen tettes ellopta ruháit, telefonját és négyezer forintját.
Sírgyalázót keresnek az orosházi rendőrök: július 29-e ls augusztus 4-e között ismeretlen tettes az alvégi temetőben betörte egy sír üvegvitrinjét. A kár 12 ezer forint, a rendőrség rongálás miatt folytat eljárást.

Régi idők krimije - Amerikába vitte a főváros félmillióját a Bolygó Hollandi
2001. augusztus 8. 18:50
Napjaink adófizetőjét leginkább a közvagyon ellen elkövetett bűncselekmények bosszantják az újságban olvasható sok-sok szörnyűség mellett. A fehérgalléros bűnözés eme válfaja nem újkeletű jelenség: a krónikák számos szélhámos esetét feljegyeztek. Ezek közül az egyik legtöbbet emlegetett - és felelősségre nem vont - bűnöző Kecskeméthy Győző, a Bolygó Hollandi, aki a főváros több százezer forintjával oldott kereket viszonylag egyszerű trükkel, ám a rejtőzködésben annál sikeresebb volt.
A fiatal köztisztviselő a IV. kerületi elöljáróságon dolgozott. 1901 egyik novemberi délelőttjén annak rendje és módja szerint 777 ezer koronát számoltak le egy bőrtáskába, melyet a fővárosi elöljáróságra kellett elszállítani. A feladattal Kecskeméthyt, illetve Győry István szolgát bízták meg olyanformán, hogy a táskát a szolgára, annak kulcsát pedig a tisztviselőre bízták. Az értékes küldeményt egyfogatú hintóval szállították a belváros irányába.
Útközben, a Magyar utcán Kecskeméthy egy levél kézbesítésével bízta meg Győryt, mely öt-hat percig tarthatott. Időközben emberünk lent "vigyázott" a nehéz táskára. Az út tovább folytatódott, a következő állomás a főposta volt, ahol Kecskeméthy jelezte: sürgős levelet kell feladnia. Győry várt rá egy ideig, majd felvitte a táskát a városházára, jelezve, hogy tekintetetes Kecskeméthy úr azonnal jön. Hoffmann főpénztáros azonban gyanút fogott és gyorsan intézkedett: előkerült a másodkulcs, melynek segítségével kiderült: a táskából több mint félmillió korona hiányzik.
A rendőrség hatalmas hajtóvadászatot indított, de eredménytelenül: a fiatal tolvaj egy lépéssel mindig előttük járt. Arra hamar rájöttek - mindezt tanúvallomások is megerősítették -, hogy a szökevény a Keleti pályaudvarra rohant és jegyváltás nélkül ugrott fel az akkor induló fiumei gyorsvonatra. Ám utolérni a korabeli technikai lehetőségek - telegráf, sürgöny - segítségével nem sikerült annak ellenére sem, hogy közel 70 detektív eredt a nyomába. Kiderült ugyanis, hogy alaposan előkészített akcióról van szó: a szökevény magával vitte egy barátja egyetemi indexét, mellyel sikerült magát igazolnia, valamint titokban tanulta a német és az angol nyelveket, holott a körözésben az szerepelt, hogy csak magyarul beszél.
A befejezetlen történet jó ideig beszédtéma volt az előző századforduló Budapestjén. Egyes hírek szerint az Egyesült Államok-beli Cincinatti-ben telepedett le és élvezte zsákmány gyümölcsét (ezt a verziót erősíti egy 1902-ben a Pesti Hírlapnak címzett levél), mások pedig állították: el sem jutott az Újvilágba, mert ismeretlen megbízói és bűntársai meggyilkolták, miután végrehajtotta a bűncselekményt.
Korbely György

Ismét nyomoz a rendőrség Horváth Sándor ellen
2001. augusztus 8. 18:51
Csalás miatt folyik eljárás Horváth Sándor tótkomlósi lakos ellen az Orosházi Rendőrkapitányságon egy mezőkovácsházi gazda feljelentése nyomán. A sértett szerint Horváth Sándor egy helyi bt. menedzsereként az idén tavasszal ötezer mázsa kukoricát vásárolt tőle, ám ebből csak alig 1600 mázsa vételárát fizette ki. Ezt követően szerződést bontottak, de a gyanúsított nem szolgáltatta vissza a fennmaradó 3400 mázsa tengerit, illetve annak árát sem szolgáltatta vissza - szól a hivatalos rendőri jelentés. Az ügy érdekessége, hogy Horváth Sándor ellen csalás és más gazdasági bűncselekmények miatt eljárás folyik az Orosházi Városi Bíróságon, itt többszázmilliós károkozással vádolják.
Tolvajt fogtak a napokban az Orosháza-Szentetornya közt közlekedő menetrend szerinti autóbuszjárat utasai. Az esetről a Volán diszpécsere tett jelentést a rendőrségen, majd a szentetornyai járőr intézkedett az egyik megállóban. Az ügy gyanúsítottja A. M. orosházi lakos. Az asszony a nyomozás eddigi állása szerint tollpelyhet lopott az egyik utastól.
Egy klasszikus trükk áldozata lett egy orosházi kismotor-tulajdonos. Eladó Honda robogójára augusztus 1-jén jelentkezett ugyanis egy vevőjelölt, aki kipróbálásra elvitte a kétkerekűt, ám nem vitte vissza.
Vélhetően nem talált kedvére való olvasnivalót az az ismeretlen tettes, aki július végén betörte az egyik nagyszénási újságospavilon ablakát, ám onnan nem vitt el semmit. Az okozott kár 12 ezer forint.

Az égő tarlón halt meg a komlósi gazda
2001. augusztus 8. 18:51
Tarlóégetés közben lelte halálát egy tótkomlósi férfi. A szerencsétlenül járt gazdára a kisváros külterületén akadt rá a lánya. A férfi halálát a nyomozás eddigi adatai szerint füstmérgezés okozta, idegenkezűségre utaló jelet nem találtak a hatóságok.
Ittasan okozott balesetet egy személygépkocsi vezetője ugyancsak Tótkomlóson. A Békéssámsoni útra két autó összeütközése miatt vonultak ki a rendőrök. A baleset során egy személy súlyos sérüléseket szenvedett.
Százötvenezer forintos kárt okoztak ismeretlen tettesek egy csanádapácai gazdának. A mezei tolvajok mintegy harminc mázsa görögdinnyét szedtek le és vittek magukkal.
B. J. és B. S. orosházi lakosokat gyanúsítják azzal, hogy a közelmúltban a MOL Rt. kardoskúti szakaszoló állomásáról tekintélyes mennyiségű mezőkondenzátumot, azaz gazolint loptak el.
Négy gramm növényi törmelék birtoklása miatt indult eljárás egy orosházi lakos ellen. Ellene a gyanú: kábítószerrel való visszaélés.
 

Régi idők krimije - Sztruhár, a zsebtolvajok tanára
2001. augusztus 1. 21:28
Az első világháború idején a zavarosban halászók számára számos lehetőség nyílt. Ezek közé tartoztak a zsebesek, akik a nincstelenség ellenére is sikeresen működtek mind a fővárosban, mind vidéken. Ez utóbbiak közé tartozott az úgynevezett vásári komédiás banda, mely a világháború zűrzavarát kihasználva Gyomán kikiáltotta a zsebtolvajok köztársaságát. Szerencsére az "alattvalók" másképp gondolták, így a hatóságok vetettek véget a komédiás-zsebtolvajok "autonómia-törekvéseinek".
Egyik vezéralakjuk, az egyébként katonaszökevény Sztruhár István először vonatokon próbált szerencsét, majd a főváros sűrűjébe vetette magát.
Vállalkozó szellem révén Sztruhár nem csak a "szakmát" űzte magas fokon, hanem úgy döntött: az új generációk számára is továbbadja évtizedek alatt kifinomult tudományát. A pesti zsebtolvaj-tanfolyam sokban hasonlított a klasszikus iskolákhoz: itt is volt tandíj, elméleti és gyakorlati foglalkozás, igaz, bizonyítványt nem kaptak pénzükért a hallgatók. 
A szokatlan képzési formát 1917-ben leplezte le a fővárosi rendőrség. Az akkor negyvenesztendős zsebtolvajtanár Az Újság tudósítása szerint a kelenföldi pályadvaron emelte el egy nagykanizsai földbirtokos tárcáját, aki észrevette ezt. Sztruhár kiszabadult ugyan a gazda szorításából, sőt az őt megakadályozni kívánó utasokat is kicselezte, ám egy kerítés átugrását követően szerencsétlenül esett, mai rendőrségi terminológia szerint: könnyű sérüléseket szenvedett. A sors fintora, hogy az őrszobán éppen két legfiatalabb tanítványával, az ugyancsak lebukott 19 éves Weisz Tiborral és a 21 éves Gicher Ignáccal futott össze, akik arany nyakkendőtűkre szakosodtak. Volt diákjai számonkérték rajta az oktatás minőségét, amire ő azt felelte: "nem az iskola rossz, rosszul tudjátok a leckét". Erre felkapták fejüket a detektívek is. A vallomásokból kiderült: a kurzusokat a pesti alvilág utánpótlása előszeretettel látogatta.
Sőt kiderült: emberünk  jó tanárhoz méltóan tantervet is készített. Fennmaradt például a "Zsebtolvajlás a villamosperonokon" című lecke anyaga: "Mielőtt munkába mégy, egyél meg egy gerezd fokhagymát és igyál rá egy-két kupica pálinkát. A társad mindig legyen melletted. A peronon állj a kiszemelttel szemben és amikor az alkalom kedvező, fújj egy nagyot az arcába. Az a fokhagyma- és pálinkabűztől undorodva kapja el a fejét és ekkor a társad könnyen és észrevétlenül nyúlhat az illető zsebébe".

Hamis érettségivel akart gyógypedagógus lenni
2001. augusztus 1. 21:28
Hamis érettségivel próbált meg bejutni az ELTE gyógypedagógiai karára egy gádorosi lakos. Az ügyben ismeretlen tettes indult eljárás közokirat-hamisítás miatt. A bizonyítványt ezúttal nem profi hamisítóktól vásárolták, hanem házilag, fénymásolóval manipuláltak egy valódi érettségit.
Betörtek az egyik orosházi mobiltelefonos szaküzletbe a napokban. Az ismeretlen tettesek 43 ezer forint készpénzzel és egy mobilkészülékkel távoztak. Ugyancsak mobilos bűncselekmény áldozata lett az orosházi postahivatal: ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, amiért tisztázatlan körülmények között elvittek ötven darab Vodafone telefonkártyát. A kár 125 ezer forint.
Egy tanyából sok mindent el lehet lopni, festmény azonban ritkán szerepel a listán. Az orosházi rendőrség legfrissebb jelentése szerint azonban ez történt egy Gádoros külterületén: ismeretlen tettesek egy százezer forint értékű festmény vittek magukkal.
A napokban ismeretlen tettesek betörtek az orosházi Vásárhelyi úti benzinkút raktárhelyiségébe. Az ismeretlen tettesek nagy mennyiségű cigarettát vittek magukkal, melyek értéke 177 ezer forint.
Ismeretlen tettesek jártak a napokban az egyik orosháza-szentetornyai sörözőben. A hívatlan látogatók  feltörték az ott talált játékgépet, melyből 300 ezer forintot, továbbá nagy mennyiségű cigarettát és márkás italokat vittek magukkal.

Bűnözők rendőrkézen
2001. augusztus 1. 21:29
Orosházi rendőrök fogták el az a bűnöződuót, melyet azzal gyanúsítanak, hogy csütörtökön este behatoltak a telekgerendási szövetkezet üzemanyag-raktárába. A két férfi azonban zsákmány nélkül távozott, ugyanis a biztonsági őrök megzavarták őket. Az őrök elől sikerült kereket oldaniuk, azonban azok megjegyezték Orosháza felé kanyarodó gépkocsijuk rendszámát. Rövid időn belül a már várakozó rendőrök sikerrel jártak és a két gyanúsítottat átadták a békéscsabai kapitányságnak. UGyancsak az orosházi rendőrök nevéhez fűződik egy körözött békéssámsoni bűnöző hölgy elfogása: D. R. ellen a helyi kapitányság nem sokkal előtte csalás miatt adott ki elfogató parancsot. Végezetül még egy rendőrkézre került tolvajpáros: F. R. és K. A. orosházi lakosokat gyanúsítják azzal, hogy a közelmúltban behatoltak a helyi Béke Agrárszövetkezet szárítóüzemébe, s onnan aluminium szekrényfedeleket vittek magukkal. Ezek összértéke 80 ezer forint volt.

Százezret kap a nyomravezető - Kirámolták az orosházi bűnügyi osztályt
2001. augusztus 1. 21:29
Ismeretlen tettesek július 27-e 13 óra 30 perc és július 30-a 7 óra 30 perc  között betörtek az orosházi Táncsics utcai Darvas Kollégiumba, ahová ideiglenesen elhelyezték a helyi kapitányság egy részét. Az elkövetők  számítógépeket és különböző tartozékokat tulajdonítottak el a helyiségből. Az  okozott kár körülbelül 650 ezer forint. A számítógépek nem voltak  rácsatlakoztatva a rendőrségi hálózatra.
Az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztálya  betöréses  lopás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A  rendőrség kéri a lakosság segítségét: aki az üggyel kapcsolatban  információval rendelkezik, hívja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó  osztályát munkaidőben a (66) 523-700-as telefonszámon, illetve tárcsázza a  107-es számot. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a nyomravezetőnek  100 ezer forintot ajánl fel.
 
 

Vadkelet - archívum

VISSZA A CÍMLAPRA

Fórum